AMERIČKI VETERANI PRIKUPLJAJU ISKUSTVA HRVATSKIH BRANITELJA: “Oni zavređuju poštovanje i potporu javnosti”

Extra

Župan Damir Dekanić i zamjenik župana Franjo Orešković susreli su se u petak u Palači Srijem s predsjednicom Udruge „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ Ljiljanom Poje i socijalnim antropologom te američkim vojnim veteranom Charlesom O. Warnerom III., priopćio je Ured župana.

Ured navodi kako se razgovaralo o suvremenim veteranskim istraživanjima u jugoistočnoj Europi, a osvrnuli su se i na iskustva hrvatskih veteranki i dragovoljaca Domovinskog rata.

Vojni veteran Warner prikupljena istraživanja koristit će u svom doktorskom radu, a prilikom razgovora sa županom Dekanićem je istaknuo kako je zahvalan na prenošenju iskustava i dojmova o Domovinskom ratu, na koji su sjećanja još uvijek svježa.

Župan Dekanić je izrazio zadovoljstvo Warnerovim posjetom i njegovim zanimanjem za veterane Domovinskog rata. “Naši su veterani postali vojnicima iz nužde, kao civili, napuštajući svoje poslove, braneći svoj prag i svoje obiteljske kuće”, rekao je župan i dodao kako su američki vojnici krenuli u borbe iz vojnih učilišta uz prethodnu vojnu izobrazbu.

Ocijenio je kako je razdoblje nakon Domovinskog rata i vojnoga angažmana, kao i posljedice s kojima se danas suočavaju naši branitelji, drukčije obzirom da se za to nisu profesionalno pripremali.

U tom smislu su i njihovi problemi s kojima se u mirnodopsko vrijeme susreću na određeni način drugačiji, napomenuo je dodavši kako naši veterani imaju potporu države, no uz to zavrjeđuju i našu potporu i poštovanje javnosti.

Među brojnim braniteljima, naglasio je, tek manji broj njih je istaknut zbog svog doprinosa i žrtve koju su podnijeli. Drago mi je da smo poseban naglasak stavili na braniteljice, koje su imale svoju ulogu tijekom Domovinskog rata, dodao je.

Izrazio je nadu kako će svaki novi razgovor o ovoj temi otvoriti priče i sjećanja, koje će biti zabilježene kako bi naraštaji koje dolaze znali što se događalo i bili spremni da se takvo nešto više ne ponovi.

Ljiljana Poje je napomenula kako njezina udruga ima različite aktivnosti za veteranke i veterane kao što su psihosocijalne radionice, posjeti obiteljima stradalih žrtava, do raznih radionica izradbe domaćih rukotvorina kao što su zlatovez i ostale tehnike ručnog rada.

U Domovinski rat, u obranu svoje kuće, uključila sam se kao teta iz vrtića, o čemu neumorno svjedoči novim naraštajima, podsjetila.

„Treninzi mogu profesionalne vojnike u određenoj mjeri pripremiti na ono što slijedi, ali sudjelovanje u vojnim aktivnostima je uglavnom individualni doživljaj svakog vojnika”, rekao je Warner i dodao kako u razdoblju nakon rata pokušava vojnike prilagoditi svakodnevnom životu, kroz posebne programe i djelovanje veteranskih udruga.

Ocijenio je kako je riječ o svojevrsnoj potkulturi koja ima svoje mjesto i pažnju u društvu. Oni se druže, međusobno razgovaraju, evociraju doživljaje i prenose ih novim generacijama, istaknuo je i dodao kako će svoj boravak u Hrvatskoj, iskustva i razgovore s gospođom Poje te članovima Udruge, županom Dekanićem kao i rezultate istraživanja, iskoristiti za pisanje doktorskog rada.

Objava AMERIČKI VETERANI PRIKUPLJAJU ISKUSTVA HRVATSKIH BRANITELJA: “Oni zavređuju poštovanje i potporu javnosti” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.