Amerika se povukla, a što rade dvije mega sile? Upravo se crta nova geopolitička karta i mnogi neće biti sretni

Extra

Rani pokazatelji sugerirali su da će Kina – koju potencijalno podržavaju Rusija, Pakistan i neke druge vlade – usvojiti drugačiji pristup, smatraju diplomati i stručnjaci. Nije bilo vjerojatno da će Peking rasporediti vojnu silu, već je umjesto toga pokušao upotrijebiti diplomatske i gospodarske poticaje kako bi talibane nagovorio na put mirne obnove.

Nakon što su Talibani zauzeli Afganistan, precrtava se geopolitička karta Azije, a nove prilike daju Kini i Rusiji, dvjema najjačim američkim strateškim rivalima priliku da projektiraju svoju moć nakon povlačenja Washingtona, rekli su analitičari u nekoliko zemalja, piše Financial Times.

“Kina je imala koristi od neodgovornog ponašanja SAD -a, koje je duboko narušilo međunarodnu sliku o SAD -u i odnos između Washingtona i njegovih saveznika”, rekao je Zhu Yongbiao, savjetnik kineske vlade za srednju Aziju i profesor na sveučilištu Lanzhou .

Arkadij Dubnov, politički analitičar i stručnjak za srednju Aziju u Moskvi, imao je slično mišljenje. “Možemo uskladiti svoje interese s Kinom u suprotstavljanju SAD -u”, rekao je. “Ono što je dobro za nas, loše je za Amerikance, ono što je loše za nas, dobro je za Amerikance. Danas je situacija loša za Amerikance pa je dobra i za nas”.

Kina kreće s drugačijom strategijom

Talibani su proglasili pobjedu u nedjelju nakon što je Ashraf Ghani, afganistanski predsjednik pobjegao iz zemlje, čime je okončana gotovo 20 godina prisutnosti koalicije predvođene SAD-om. Afganistanska vojska, unatoč dugogodišnjoj obuci i ulaganjima u NATO, jedva je pružila otpor dok su pobunjenici ušli u Kabul. No, cijena “najdužeg američkog rata” daje osjećaj predstojećeg zadatka.

Više od 3.000 američkih i drugih NATO -ovih života je izgubljeno, dok je 47.000 afganistanskih civila i najmanje 66.000 afganistanske vojske i policije ubijeno. Trilijuni dolara dodani su američkom državnom dugu jer je Washington prihvatio teret financiranja rata.

Rani pokazatelji sugerirali su da će Kina – koju potencijalno podržavaju Rusija, Pakistan i neke druge vlade – usvojiti drugačiji pristup, smatraju diplomati i stručnjaci. Nije bilo vjerojatno da će Peking rasporediti vojnu silu, već je umjesto toga pokušao upotrijebiti diplomatske i gospodarske poticaje kako bi talibane nagovorio na put mirne obnove.

“Nadamo se da su afganistanski talibani ujedinili sve strane i uspostavili politički okvir koji ispunjava nacionalne uvjete u Afganistanu i postavlja temelj za dugotrajni mir u Afganistanu”, rekao je Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u.

Visoki azijski diplomati koji su htjeli ostati anonimni rekli su da je Peking spreman prikupiti stotine milijuna dolara za financiranje obnove kritične infrastrukture u Afganistanu. Kineska ulaganja u resursne projekte potencijalno bi mogla uslijediti nakon uspostave reda u afganistanskom gospodarstvu, rekli su kineski stručnjaci. Peking bi bio voljan proširiti formalno priznanje talibana kao legitimne afganistanske vlade. Osim toga, u UN -u bi se moglo tražiti da se talibane ne označava kao “teroriste”.

Fan Hongda, stipendist Bliskog istoka sa Sveučilišta za međunarodne studije u Šangaju, rekao je da bi nakon nedavnih sastanaka na visokoj razini talibani “sada trebali u potpunosti razumjeti kineski stav”. Najvažniji prioritet bio je osigurati da Afganistan ne postane “žarište” terorističkih snaga koje su prijetile Kini.

Glavne zabrinutosti bile su skupine poput Istočnoturkestanskog islamskog pokreta, koji se sastoji od ujgurskih boraca koji se protive kineskoj represiji na sjeverozapadnoj granici Xinjianga, gdje je Peking zatočio oko 1 milijun Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih naroda u logore.

Ostavili trzavice iza sebe

Vijeće sigurnosti UN -a prošle je godine procijenilo da grupe ETIM broje do 3500 boraca, od kojih su neki bili smješteni u regijama Afganistana koje graniče s Kinom. I UN i SAD su 2002. godine imenovali ETIM teroristima, ali Washington je prošle godine odustao od klasifikacije. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Izvor Net.hr

Objava Amerika se povukla, a što rade dvije mega sile? Upravo se crta nova geopolitička karta i mnogi neće biti sretni pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.