BEROŠ NI VAMA NEĆE DATI RADITI: Nema više na posao bez covid potvrde?

Extra

Četvrti val koronavirusa zavladao je Hrvatskom. Broj novozaraženih svakog dana je iz stabilnih stotinjak tijekom ljeta, u kratkom vremenu u pojedinim danima premašio i tisuću, a sve više je hospitaliziranih i preminulih ljudi. Takva situacija nije samo u Lijepoj Našoj, već i diljem Europe. Najnovija karta ECDC-a pokazuje da se Stari kontinent sve više crveni te da pandemija opet djeluje neobuzdano.

Paralelno s tim, ali i neprekidnim apeliranjem i moljenjem Nacionalnog stožera, ministra zdravstva Vilija Beroša te Vlade i predsjednika države da se građani cijepe u što većem broju, započeo je proces širenja upotrebe covid-potvrda. One nisu nikakva novost. Hrvatska je bila prva država koja ih je uvela kao uvjet turistima za prelazak granice i mirno ljetovanje na Jadranu.

S popuštanjem mjera, one su postale jamac sigurnosti na velikim okupljanjima poput nogometnih utakmica ili koncerata. Poanta je u tome što one pokazuju tko je cijepljen, tko je prebolio zarazu, a tko je nedavno napravio negativan test na covid-19. Takvim osobama omogućeno je sudjelovanje u raznim događanjima, iako one, barem u Hrvatskoj, nisu lišene obveze poštivanja drugih epidemioloških mjera.

Uzori iz inozemstva

Dakle, proširivanje njihove namjene već smo imali. No, novost je što bi se to već od listopada trebalo uvjetovati po sektorima. Naime, ministar Beroš je u otvorenom pismu zdravstvenom osoblju u nedjelju naveo kako “liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje ili preboljenje bolesti ili negativan test na COVID-19.“

Možda je ministar bio ponukan time što se u sektoru zdravstva s dvije doze cijepilo tek malo iznad 60 posto zaposlenih, dok niti jednu dozu nije primila čak trećina njih, 33,56 posto. Navodno se ista stvar priprema u sustavu socijalne skrbi, dakle, u domovima za starije osobe, dječjim domovima i Centrima za socijalnu skrb. Ne možemo reći da Vlada i Stožer nisu imali otkuda preuzeti takvu ideju. Naime, uvjetovanje dolaska na posao covid-potvrdom za zdravstvene djelatnike već je uobičajeno u pojedinim europskim zemljama.

“Od 1. rujna svi zdravstveni djelatnici koji nisu cijepljeni ili nemaju potvrdu da su preboljeli bit će suspendirani”, rekao je grčki ministar zdravstva Vassilis Kikilias. Osim toga, od 13. rujna svi oni koji nisu cijepljeni, a zaposleni su u obrazovanju i ugostiteljstvu, morat će se o svom trošku testirati dva puta tjedno. Svi Grci koji rade morat će se testirati jednom tjedno.

Strogi njemački ‘3G’

Francuzi bez potvrde ne mogu na kavu, ručak, ili u javni prijevoz, u Italiji karabinjeri upadaju u ugostiteljske objekte i gledaju imaju li gosti covid-potvrde. No, u Njemačkoj su otišli posebno daleko. Tamo je na snazi pravilo 3G (geimpft, getestet, genesen), odnosno “cijepljen, testiran, zdrav“, kojim je moguće pristupiti restoranima, kafićima, noćnim klubovima, kinima, kazalištima, kasinima, aerodromima…

Zbog toga se proteklih mjeseci vodi žestoka rasprava o polarizaciji društva na cijepljene, odnosno preboljele, i sve ostale. Raspravu je dodatno potpirio i tamošnji ministar zdravstva Jens Spahn, najavivši kako će od ovoga tjedna savezne pokrajine odlučivati o tome hoće li ukinuti naknade za bolovanje onima koji su završili u karanteni, a nisu cijepljeni.

“Na kraju su porezni obveznici ti koji financiraju naknadu plaće nekome tko se odbija cijepiti. Ne vidim zašto bi ostali i dalje trebali plaćati to što se netko nije odlučio za besplatno cjepivo, iako je to mogao”, poručio je Spahn.

Slovenci su krenuli istim putem. Prije nekoliko tjedana uveli obvezno testiranje za djelatnike u zdravstvu i školstvu, a od 15. rujna, obvezno je testiranje i pribavljanje covid-potvrde obvezno za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa klijentima, ali i samim klijentima. Oni koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli covid sami će plaćati testiranje.

Objava BEROŠ NI VAMA NEĆE DATI RADITI: Nema više na posao bez covid potvrde? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.