ZVUČI KAO PRIJETNJA: Božinović potvrdio da će se još jedna skupina građana MORATI cjepiti

Extra

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite, Davor Božinović, gostovao je u Intervjuu tjedna na Media Servisu.

Rekao je kako će od 1. listopada svi djelatnici zdravstvenog sustava morati imati covid putovnice kako bi se minimalizirao broj slučaja razboljelih koji dođu u doticaj s medicinskim djelatnicima.

“Očekujemo i vidim i po prvim reakcijama da zapravo u tom sustavu neće biti i ne očekujemo nekakav otpor. Kad govorimo o zdravstvu i kad govorimo o socijali, odnosno domovima za starije, što je vjerojatno sljedeći ili možda istovremeni potez, sve se u tim sektorima na neki način i vrti oko zdravlja ljudi, a naš primarni cilj je zaštititi zdravlje svih naših građana”, kazao je.

‘Ne može vas nitko natjerati’

Postoje i oni koji se iz zdravstvenih razloga neće moći cijepiti.

“Ako ne možete se cijepiti, ako je to medicinski kondicionirano, ne može vas nitko natjerati. Ono što mi radimo i što trebamo raditi jest ukazivati na prednosti cijepljenja. Bolnice i domove za starije moramo maksimalno zaštititi.”

Dalje je govorio o obrazovnom sustavu te napomenuo kako razgovaraju o svemu, ali da nije siguran da se takve mjere mogu najaviti u tome sustavu, barem ne sada.

‘Mora postojati balans’

O široj primjeni covid putovnica, koje bi možda mogle postati nužne i za odlazak u trgovinu, ministar kaže:

“Ne bi razmišljali u tom smjeru. Sve odluke moraju biti balans između onoga što bi bilo nužno i onoga što građani mogu prihvatiti. Ovo bi značilo praktički da ne možete nigdje bez COVID potvrde. Zapravo je mudrost pronaći balans kako se maksimalno zaštititi s minimalno restriktivnim mjerama.”

Prema ECDC-ovoj karti, od prošlog četvrtka cijela je Hrvatska. Ugostitelji strahuju od prvih novih valova mjera, jer smatraju da će se ponovno oni naći prvi na udaru.

“Mi ne razmišljamo ni o popuštanju, ali ni o nekim novim restriktivnim mjerama. Nadamo se da se situacija na ovaj način može držati pod kontrolom tako da nemamo ništa za najaviti u tom smislu.”

Objava ZVUČI KAO PRIJETNJA: Božinović potvrdio da će se još jedna skupina građana MORATI cjepiti pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.