C.I.O.S: “U interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika…”

Extra

C.I.O.S grupa ustvrdila je u utorak da je gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića iznio niz netočnosti kada je govorio o zbrinjavanju i obradi glomaznog otpada.

“U interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika Grada Zagreba koji je na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o zbrinjavanju otpada, iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada, a u realizaciji zajednice ponuditelja među kojima je i tvrtka CE-ZA-R u vlasništvu C.I.O.S. Grupe i prema ugovoru koji je istekao u srpnju”, stoji u priopćenju Korporativnih komunikacija C,I.O.S grupe.

Navode kako se prema izjavama gradonačelnika o postupanjima u obradi glomaznog otpada može zaključiti ili da nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom ili ne zna dovoljno o toj problematici.

Tomašević je danas, uz ostalo, rekao kako je Grad u mogućnosti zbrinjavati glomazni otpad te da je, dok se čekaju dvije kupljene drobilice za taj otpad, u tijeku izdavanje dozvola za rad dviju unajmljenih. Uskoro ćemo pokazati da gradska poduzeća u potpunosti mogu raditi sama taj posao kako smo i najavili, ustvrdio je.

“Ne osporavamo pravo gradonačelnika da svojim suradnicima nalaže kako i na koji način će postupati u rješavanju problema zbrinjavanja glomaznog otpada, ali ne možemo prihvatiti olako i neutemeljeno prozivanje C.I.O.S. grupe da je u obradi glomaznog otpada primjenjivala postupke i praksu kakvu je gradonačelnik opisao na konferenciji”, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Pozvali su gradonačelnika da zajedno sa suradnicima i medijima posjeti C.I.O.S-ov reciklažni centar u Jankomiru gdje se odvijaju prve dvije faze obrade glomaznog otpada te su pozvali Tomaševića i u njihov centar, odnosno postrojenje za mehaničko-biološku obradu u Varaždinu gdje se odvija sljedeća faza obrade i gdje se pojedine vrste otpada pretvaraju u gorivo za energetsku oporabu.

Navode i kako je netočna tvrdnja Tomaševića da su se u zajednici ponuditelja odvijalo “puko i simplificirano usitnjavanje otpada” na drobilicama s ciljem smanjenja volumena, kao i da se nakon toga usitnjeni materijal odlagao na Jakuševac.

“Ako je gradonačelnik u svojoj izjavi o tome da su se pojedini ugovori sklapali bez natječaja mislio na ‘aferu Agram’, želimo ga podsjetiti da se našem vlasniku sudi isključivo za neimovinsku korist, odnosno da nije bilo štete za Zagrebački holding, što je u svom vještačenju potvrdio i ovlašteni sudski vještak izabran od strane USKOK-a, kao i da je tada cijena za preuzimanje i oporabu glomaznog otpada bila 520 kn/t”, stoji u priopćenju.

C.I.O.S. grupa navodi i kako na izniman medijski interes te brojne upite koji se odnose na zbrinjavanje biootpada u gradu Zagrebu želi istaknuti kako u ovom trenutku ne raspolaže s više informacija od onih koje su javno dostupne kroz službeni elektronički registar te da sve do okončanja cjelokupnog postupka i proteka žalbenog roka, poštujući sve faze natječaja, isti nećemo komentirali niti prejudicirali njegov ishod.

Tomašević je danas izjavio da je Grad Zagreb, zbog nepostojanja biokompostane za zbrinjavanje biootpada, u ovom trenutku prinuđen sklapati poslove s privatnim tvrtkama, ističući da je kod izbora tvrtke Ce-za-r,  koja je dio C.I.O.S. Grupe,  postupano po zakonu.

Procijenjena vrijednost posla s biootpadom bila je 36 milijuna i 500 tisuća kuna bez PDV-a, a ponuda tvrtki Ce-za-r, Reoma grupe i Eko-flor bila je najpovoljnija. Zajednica ponuditelja tako će u sljedećih godinu dana biootpad zbrinjavati za 33.637.500 kuna plus PDV, a ugovorena količina je 22.500 tona.

Objava C.I.O.S: “U interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.