CAPAK OTKRIO KOGA ĆE PRVO CIJEPITI TREĆOM DOZOM: ‘Ne znamo datume, ali bit će ubrzo’

Extra

Na današnjoj presici Stožera Capak je otkrio da će vrlo brzo početi cijepljenje trećom dozom, ali na početku samo za imunokompromitirane osobe. Treća doza može se primiti od 4. tjedna nakon druge doze do 9 mjeseci nakon druge doze.

Osam zemalja Europe je na neki način uvelo treću dozu, Njemačka je najavila primjenu, to će biti sredinom rujna, u 13 zemalja se vodi disksuija o uvođenju, tu spada i Hrvatska. U većini se cijepe trećom, dozom imunokompromitirane osobe, jedino u Austriji su nešto proširene indikacije. Svaki pojedinac od 18 naviše se može cijepiti trećom dozom u Mađarskoj.

Beroš je poslao poruku antivakserima, rekavši da dozvoljava njihovo mišljenje, ali neka ne utječu na druge.

Otkrio je i koliko je djece hospitalizirano u četvrtom valu, kazavši kako je broj veći nego u trećem valu.

Markotić je objavila rezultate istraživanja provedenog na djelatnicima Zarazne koji pokazuju koliko su zaštićeni nakon druge doze cjepiva. Rekla je da razna istraživanja pokazuju da preboljenje utječe na reproduktivno zdravlje i žene i muškarca te da nema dokaza da cjepivo utječe na isto. Rekla je i da će, kako sada stvari stoje, cijepljenje jednom godišnje vjerojatno biti potrebno.

Na pitanje hoće li cijepljenje jednom godišnje biti potrebno, Markotić je rekla:

To je jedan od mogućih scenarija. To je vrlo moguće, ovaj nas je virus toliko puta iznenadio da je teško sa sigurnošću odgovoriti.

 

Objava CAPAK OTKRIO KOGA ĆE PRVO CIJEPITI TREĆOM DOZOM: ‘Ne znamo datume, ali bit će ubrzo’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.