EK PROGLASILA TESLU “SRPSKO AMERIČKIM” ZNANSTVENIKOM, pa se opet povukla

Extra

Na službenoj stranici na Instagramu programa Europske komisije ‘Digital EU’, inače specijaliziranoj za promociju tehnologije na području Europske unije, objavljena je fotografija Nikole Tesle kojeg su nazvali prorokom digitalnog doba, ali su ga oslovili i kao ”srpsko-američkog znanstvenika”.

“Nikola Tesla bio je srpsko-američki znanstvenik, izumitelj, inženjer te futurist”, naveli su na Instagramu.

 

– Tesla je projektirao sustav napajanja izmjeničnom strujom (AC), koji je glavni električni sustav koji se danas koristi u cijelom svijetu. Također je stvorio Teslin svitak koji se i dalje koristi u radiotehnici”, napisali su.

U međuvremenu su administratori promijenili opis fotografije pa tako stavili da se radi o ”europskom znanstveniku”, dok je ostatak teksta ostao isti.

Inače, već neko vrijeme traje zavada između Srba i Hrvata zbog lika Tesle na hrvatskoj kovanici eura a tvrdnjom da je Tesla Srbin se “proslavio” i Elon Musk.

Podsjetimo, enciklopedije obično navode Teslu kao američkog znanstvenika rođenog u Austriji, današnja Hrvatska, srpskog porijekla.

Objava EK PROGLASILA TESLU “SRPSKO AMERIČKIM” ZNANSTVENIKOM, pa se opet povukla pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.