HASANBEGOVIĆ O KLASIĆEVOM SERIJALU O NDH: “Srednjoškolska radionica bi to bolje napravila za manje novca”

Extra

Sinoć je na HRT-u napokon prikazan prvi dio dokumentarne serije o NDH autora Hrvoja Klasića. Dokumentarac je i prije prikazivanja podignuo prašinu s obzirom na to da je odavno dovršen, a tek sada prikazan. Zašto? O tome postoje razne teorije, a jednu od njih ima povjesničar i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, koji je seriju prokomentirao za tportal

Prva od 12 epizoda ‘NDH: Između dva atentata’ prikazuje nastanak i razvoj ustaškog pokreta. Epizoda počinje na Bleiburgu, mjestu i simboličnog kraja NDH, te nas vraća 30 godina unazad, na povijesno-politički kontekst u kojem je došlo do stvaranja ustaškog pokreta.

Nema sumnje da će naredne epizode – u kojima će se govoriti o ratnim godinama, naravi NDH, zločinima, logorima, ali, pretpostavimo, i o krvavom kraju NDH te poslijeratnim stradanjima – podignuti više prašine nego ona jučerašnja.

Ako se pita Zlatka Hasanbegovića, povjesničara i saborskog zastupnika iz Kluba Domovinskog pokreta, dokumentarna serija ‘NDH’, koja je javnu televiziju koštala oko milijun i pol kuna, nakon prve epizode ‘čisti je promašaj’.

‘Šteta uloženog novca poreznih obveznika. Svaka srednjoškolska filmska radionica bi s manje sredstava isporučila kvalitetniji sadržaj’, smatra Hasanbegović. Kaže da povjesničari koje smo sinoć vidjeli u prvoj epizodi govore ono što se očekuje od njih. Presudno je, kaže, staviti to u kontekst.

Naime podsjeća da je snimanje ovog dokumentarca autora Hrvoja Klasića dogovoreno još dok je na vlasti bio SDP, a na čelu HRT-a Goran Radman.

‘Dokumentarac je naručen u potpuno drugačijoj političko-ideološkoj konstelaciji, za vrijeme tadašnje lijeve vlade. Kako je to vrući krumpir, do sada su ga držali u kvasini’, kaže Hasanbegović za tportal. Kaže da postoji jedna stvar koja je dobra kod Klasićeva serijala, a to je činjenica da je sada pušten kao alibi za nedavno emitirani dokumentarac ‘Fiume crno-crveno Rijeka’.

 

‘Čini mi se da je puštanje drugog dokumentarnog filma, ‘Fiume crno-crveno Rijeka’, koji je dobro i uravnoteženo autorsko djelo, poslužilo kao alibi da sada bude pušten ‘NDH’. Ako je puštanje ‘NDH’ bilo cijena da se ‘Fiume crno-crveno Rijeka’ našao na programu HRT-a, onda je vrijedilo. No to je trgovina’, smatra.

Smatra da je bilo kompetentnijih povjesničara koji svejedno nisu viđeni u prvoj epizodi jer ideološki i politički stoje na drugačijim pozicijama od one koju zastupa Klasić.

Hasanbegović autora serijala ‘NDH’ smatra ‘povjesničarski potpuno nekompetentnom osobom za tu problematiku’. ‘To je jednako kao da sam ja scenarist dokumentarnog filma o 13. egipatskoj dinastiji. Klasić pokriva kolumnistiku na portalima. Kao što postoje influenceri u javnom prostoru, on je estradni povjesničar’, zaključuje Hasanbegović.

Klasić je pak ranije kazao da ‘desničarski povjesničari nisu željeli sudjelovati u emisiji’.

Objava HASANBEGOVIĆ O KLASIĆEVOM SERIJALU O NDH: “Srednjoškolska radionica bi to bolje napravila za manje novca” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.