HDZ ZNA: Uzeo 60.000 otpremnine od propale državne firme pa se sa 62 godine uhljebio kao carinski inspektor

Extra

Sve je po zakonu, ali uz otvoreno pitanje – je li moralno, pita se Slobodna Dalmacija u vezi slučaja HDZ-ovca Jadrana Penge.

– Hrvatsku “od nereda” i “rodijačkih veza” ne može nitko spasiti. Kada se ponadamo da će ići nešto bolje, kada povjerujemo u poziv premijera Plenkovića nama mladima da se ne iseljavamo iz Hrvatske i da ćemo dobiti šansu za radno mjesto po svojim kvalitetama, a ne po stranačkim iskaznicama, kad eto novog uhljebljivanja. I to čovjeka koji je dobio otpremninu u državnoj tvrtki koja je otišla u stečaj, a on se sa 62 godine života ponovno zapošljava u državnoj službi – s ogorčenjem, ali i rezignacijom tvrdi to skupina mladih Kaštelana, koji dodaju:

– Shvatite nas, moramo ostati anonimni, jer su nam već rekli kako ćemo se ispisati molbi ako želimo posao.

U konkretnom slučaju riječ je o, kako se izrijekom navodi, izvanrednom postupku prijema spomenutog Jadrana Penge, dugogodišnjeg HSS-ovca, davnog županijskog vijećnika te stranke, koji je kasnije prešao u redove HDZ-a. Penga je inače nekadašnji direktor propale tvrtke “Kaštelanski staklenici”, sada na neodređeno vrijeme u Carinski ured Dubrovnik, i to u Službi za nadzor, Odjel za inspekcijske i nadzorne poslove u području trošarina i posebnih poreza.

I ne sumnjamo u kvalitetu i stručnost ovog Kaštelanina, da cijela priča oko nadmetanja za upražnjeno radno mjesto – ne smrdi. Ako se radi o žurnom angažmanu u državnoj službi, kako je to navedeno u pratećoj dokumentaciji koju imamo u posjedu, kako onda natječaj može trajati pune dvije i pol godine?

Javni natječaj za izvanredni prijam u državnu službu raspisan je još 8. kolovoza 2018. godine, i to za (jedno) radno mjesto inspektora, a od kandidata se tražio “završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij prirodnih, društvenih, tehničkih, humanističkih ili biotehničkih znanosti, najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, znanje jednog stranog jezika (engleski ili njemački ili francuski ili talijanski), te znanje rada na osobnom računalu”.

Rok za podnošenje prijava trajao je do 16. kolovoza 2018. i svoju dokumentaciju je poslalo četvero kandidata, od kojih je komisija za provedbu javnog natječaja utvrdila listu od dvije osobe čije su prijave ispunjavale formalne uvjete. Zatim, 11. veljače 2019. objavljen je poziv za prvu fazu testiranja, što je provedeno 19. veljače uz prisustvo oba kandidata.

Poziv za drugu fazu testiranja objavljen je 5. travnja 2019. i taj je dio postupka obavljen 12. travnja, a pristupio mu je jedan kandidat (Penga) koji je zadovoljio prvu fazu, te ga je čekao intervju sa članovima komisije, koji je obavljen 24. svibnja.

Uslijedila je i psihološka procjena i očekivano – sve po zakonu – utvrđena je lista kandidata bez obzira što je na njoj bilo ime i prezime samo jedne osobe – Jadrana Penge – koji se sa 36,3 boda našao na prvom mjestu.

Kaštelanski HDZ-ovac, prema ocjeni članova natječajnog povjerenstva, ispunio je sve uvjete za zapošljavanje u dubrovačkoj Carini, uz probni rok od tri mjeseca, te dužnost polaganja državnog ispita druge razine za radno mjesto inspektora, najkasnije u roku od godine dana od početka rada.

Odlukom mr. Hrvoja Čovića, ravnatelja Carinske uprave, od 7. siječnja 2021. godine doneseno je rješenje o primanju Penge u radni odnos. I to dvije i pol godine nakon otvaranja javnog natječaja za “izvanredni postupak prijema u državnu službu”.

Spomenutoj državnoj ustanovi novinari Slobodne Dalmacije poslali su pitanja vezana uz ovaj slučaj, a glasnogovornik je potvrdio njihove podatke o “ritmu” provođenja nadmetanja, te je dodao:

– Postupak prijema u državnu službu može biti redovit ili izvanredan, a potonji se primjenjuje kada postoji potreba prijema osoba s odgovarajućim iskustvom na radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva financija.

Objava HDZ ZNA: Uzeo 60.000 otpremnine od propale državne firme pa se sa 62 godine uhljebio kao carinski inspektor pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.