HITNO SE OGLASIO KON NAKON UVOĐENJA KOVID PROPUSNICA: “Nisam zadovoljan”

Extra

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon govorio je u Jutru na TV Prva o poslednjoj odluci donetoj u sredu, uvođenju kovid-propusnica.

Kon je pozdravio mere ali i poručio: Nisam zadovoljan, ne zato što sam nezadovoljnik kao čovek, već zato što mislim da ove mere neće biti dovoljne.

– Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. I da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje – rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

– Pozdravljam i kao član štaba i epidemiolog propusnice. Primenjivaće se prvenstveno u noćnim klubovima. To je pre svega tehnička stvar.

Prve efekte uvođena kovid-propusnica lično kaže da je skeptičan da će se uskoro videti, jer se uvode za objekte pose 22 sata.

– Mi imamo situaciju da pred nama je sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada.

Ispod 20 godina je sada preko 20 odsto pozitivnih, što ukazuje da se virus žestoko spustio u populaciji među školskom decu, i imamo nažalost smrtni ishod. Ne može da kaže da se nešto bolje očekuje.

– Zato smatram da je dobro postavljeno pitanje da li da se uvede onlajn nastava.

Ističe da to zavisi od podaka i prosvete.

– Podaci kažu da se deca pre svega zaražavaju od svojih roditelja i donose u škole.

Motor svake epidemije su kolektivi, ističe on – sportski, radni, a sad smo imali i slavlja, svadbe, gde se virus ubrzano širi.

Izvor: Srbijadanas.com