MILANOVIĆ: “UMIROVILI STE BRIGADIRA, DRAGOVOLJCA DR, IZ OSOBNE OSVETE! Povucitet odluku ili krećem s BLOKADOM SVIH ODLUKA VLADE”

Extra

Predsjednik Zoran Milanović otvorio je novu frontu s Andrejom Plenkovićem i Vladom. Povod za sukob bilo je umirovljenje vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić.

Milanović je još jučer putem priopćenja oštro napao Banožića, a danas je i otvoreno zaprijetio Plenkoviću.

– Ako Banožić ne povuče tu odluku, počet ću sve blokirati! Taj čovjek će biti vraćen u službu. Obuzdaj, skrbniče, svog jarana – rekao je Milanović, koji je danas bio na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu.

Milanović je ustvrdio da je ministar Banožić nekolicini njegovih suradnika u neformalnoj prilici rekao da vojnog brigadira Elvisa Burčula “ne želi više vidjeti”.

‘Osobna osveta’

– Motiv za umirovljenje je osobna osveta. Njegovo umirovljenje treba obrazložiti, a ne da se netko iskaljuje na tom čovjeku. Za (Elvisa Burčula) do jučer nitko nije čuo. To je čovjek s vojnim putem. Vojničina. Pusti ga da ode u mirovinu kao čovjek – ustvrdio je Milanović.

– Netko svjesno izaziva nered. Dok sam meta samo ja – tu sam. Ali kad krenu dirati u vojnike, dekorirane vojnike, vojnike koji se direktno tiču mene. Radi se o postrojbi koja osigurava mene i ministar si dopusti da tu osobu šikanira. Točno se zna što se događa, nemojte to raditi, to je jadno. Koji je razlog da se ponižava jednog brigadira Hrvatske vojske, kakva je to poruka, to je poruka HDZ će vam krojiti karte – dodao je predsjednik.

– Premijer se pravi da se ništa ne događa, a sve se zna, obavještavali su ga. Iz nekoliko je pravaca je zasut informacijama. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog časnika – rekao je Milanović te dodao da će u petak tražiti da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama. – Imamo stanje na koje se upozorava, dopisi kruže, ali ništa se ne poduzima – dodao je predsjednik.

‘Politički beskućnik’

– Ovdje se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiću. Banožić je politički beskućnik – rekao je Milanović.

Predsjednik je tijekom obraćanja medijima više puta konstatirao da će odgovoriti na, kako je rekao, iskaljivanje na vojnom brigadiru Burčulu.

– Predsjednik je vrhovni zapovjednik, ministar to nije. Ministar ima velike ovlasti. Može upravljati ljudskim sudbinama. Tko uzburka njegov osjećaj važnosti, može mu se zamjeriti. Ovo što se događa je nemoralna teška zloupotreba zakonske ovlasti – rekao je Milanović te dodao da se u Vladi na poziciji državnoj tajnika nalazi aktivni general: “To da se riješi odmah, da ne bih ja morao rješavati.”

– Hoćete sad da napravim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti – rekao je Milanović te dodao: “Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u mirovinu dostojanstveno. Brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u mirovinu.”

Milanović je upitan misli li da je ovo premijerova osveta za Vrhovni sud. – Moguće – rekao je predsjednik.

Predsjednik je rekao da je moguće da će se cijepiti trećom dozom cjepiva protiv covida-19, ali da će provjeriti razinu antitijela.

‘Vlada mora poništiti rješenje o umirovljenju Burčula’

Iz Ureda predsjednika RH u četvrtak su poručili kako je poništenje rješenja jedino što Vlada može poduzeti u vezi s prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira (PZB) Elvisa Burčula.

Dok se to ne dogodi, ne vidimo kako možemo komunicirati oko bilo kakvih kadrovskih rješenja, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Zapovjednik PZB-e umirovljen 20. listopada odlukom ministra obrane Marija Banožića, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika Počasno zaštitne bojne potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH.

Iz Ureda predsjednika ponovili su kako su zaprepašteni takovom ministrovom odlukom i podsjetili da je brigadir Burčul dragovoljac Domovinskog rada koji se u obranu uključio u siječnju 1991., pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika Počasno zaštitne bojne postavljen je 2016. odlukom tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Prema izvorima iz Ureda predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Hranj je 11. listopada pisao ministru Banožiću i tom prilikom je predložio Burčula na dužnost zapovjednika PZB-a Glavnog stožera Oružanih snaga RH do 31. prosinca 2021. Također, admiral Hranj je 14. listopada obavijestio predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića da na njegov prijedlog za produženje imenovanja Burčula ministar obrane do tada nije dao svoju suglasnost, što je i uzrokovalo problem.

Osim toga, ministar Banožić nije objasnio razlog zbog kojeg odbija dati suglasnost na imenovanje brigadira Burčula na dva i pol mjeseca mandata pa po tome ispada da ministar obrane, bez ikakvog obrazloženja, može ukloniti bilo kojeg časnika Hrvatske vojske, upozorili su Ureda predsjednika.

Takvo su ponašanje ocijenili “čistim šikaniranjem”, posebice imajući u vidu riječi koje je tijekom komunikacije s Uredom predsjednika RH izrekao ministar obrane Banožić govoreći o Burčulu, kako da se radi o lošem čovjeku.

Potpunom neistinom ocijenili su tvrdnju iz MORH-a kako je ministar Banožić bio spreman produžiti mandat zapovjedniku PZB-a na godinu dana.

Iz Ureda predsjednika ustvrdili su i da su učinili apsolutno sve kako do sadašnje situacije ne dođe, da je predsjednik Milanović razgovarao s ministrom Banožićem, a o svemu su, kažu, obaviješteni i Ured predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade.

Naglasili su također kako očekuju da “onaj tko je zakuhao taj problem – a to nisu oni – da ga i riješi”.

Objava MILANOVIĆ: “UMIROVILI STE BRIGADIRA, DRAGOVOLJCA DR, IZ OSOBNE OSVETE! Povucitet odluku ili krećem s BLOKADOM SVIH ODLUKA VLADE” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.