JUGOKOMUNISTI U PANICI: Bruxelles službeno zahtijeva otvaranje arhiva Udbe!

Extra

Organizirani kriminal je ozbiljan problem za regiju Zapadnog Balkana, ali i za cijelu Europsku uniju s obzirom na to da skupine iz te regije imaju snažne mreže i u EU. Na to upozorava i Europski parlament koji traži jačanje suradnje s tim državama kako bi se zajedno uspješnije borili protiv ove pojave.

Problem s organiziranim kriminalom u regiji je jedna od ključnih primjedbi i u godišnjim izvješćima o napretku koje je nedavno objavila Europska komisija. U njima se uglavnom navodi da su rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala uglavnom “ograničeni” te da u nekim slučajevima nema jasne političke volje za uspješniju borbu protiv kriminala i korupcije na visokoj razini, prenosi jutarnji list

Politička ubojstva

Slično misli i Europski parlament. U izvještaju austrijskog zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP) Lukasa Mandla, usvojenog na Odboru za vanjsku politiku, traži se i otvaranje državnih arhiva iz vremena bivše Jugoslavije kako bi se lakše otkrile veze politike s organiziranim kriminalom. Mnogi diplomati EU, ali i oni iz država članica, vjeruju kako su UDBA, KOS i druge službe koristile i kriminalce za svoje djelovanje, a činile su to i u državama EU u svoje vrijeme. Bilo je i slučajeva političkih ubojstava disidenata koje su za potrebe službe izvršili kriminalci. Ali veze politike s kriminalom su još uvijek veliki problem u regiji.

– Veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa su postojale prije raspada bivše Jugoslavije i nastavljene su i nakon sukoba devedesetih. Zastupnici osuđuju nedostatak volje od strane nadležnih vlasti u regiji da otvore arhive bivše Jugoslavije i vrate dosjee vlastima koje to žele, piše u izjavi za tisak Europskog parlamenta nakon usvajanja ovog izvješća.

Zastupnici su pozvali na veću suradnju između država regije koja bi uključivala i razmjenu obavještajnih podataka. Takvu bi suradnju te države trebale imati i s Europskom unijom i drugim međunarodnim partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva.

Zastupnici traže od država Zapadnog Balkana da pokažu veću političku volju za borbu protiv organiziranog kriminala, učine sve da bi se skratio postupak pred sudovima, poveća zapljena ilegalno stečene imovine i iskorijene političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom.

Balkan izvor kriminala

Zastupnici smatraju da organizirani kriminal u regiji Zapadni Balkan ima velike posljedice i za EU s obzirom na to da su države regije često izvor ili tranzit zona za krijumčarenje droge, ljudi, oružja i za pranje novca. Stoga pozdravljaju sporazume koje službe iz tih država imaju s Eurojustom, agencijom EU za suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala. Takve sporazume imaju sve države regije osim Kosova. Parlament poziva da se i s Kosovom postigne sličan sporazum kako bi se i ta država uključila u suradnju po tim pitanjima.

Zastupnici su pozvali EU da ukine vize za građane Kosova, jer su oni jedini iz regije koji za putovanje u EU i dalje trebaju vize. Prema ocjeni Europske komisije, Kosovo je ispunilo sve uvjete te još još 2018. vrijedi preporuka za liberalizaciju viznog režima. S time se slaže i Europski parlament, ali Vijeće EU još nije osvojilo odluku. Parlament smatra da izolacija zapravo pomaže organiziranom kriminalu.

O problemu s organiziranim kriminalom u regiji govore i godišnja izvješća Europske komisije o napretku. Često se navodi da se u okviru borbe vlasti uglavnom bave pojedinačnim slučajevima, da su postupci predugi te da se ne koristi dovoljno mjera oduzimanja imovine stečene kriminalnim radnjama.

Vanjski utjecaji

U slučaju Srbije u izvješću Europske komisije traži se da se s nižih i srednjih razina prijeđe na slučajeve visokog profila s ciljem razbijanja velikih organizacija međunarodnog karaktera i zapljene imovine.

Borba protiv organiziranog kriminala u regiji je bitna i za uspješnu borbu protiv radikalizacije i vanjskih utjecaja, pa tako ovaj izvještaj vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta spominje “negativni utjecaj Rusije i Kine”.

Objava JUGOKOMUNISTI U PANICI: Bruxelles službeno zahtijeva otvaranje arhiva Udbe! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.