Hrvatica umrla s koronom, obitelj traži 632.000 kn odštete: ‘Došla je u bolnicu i za par dana bila pozitivna’

Extra

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, točnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od covida-19, piše Jutarnji list. Obitelj preminule iz jednog malog mjesta s istoka Hrvatske smatra da se žena zarazila u KBC-u Zagreb pa su tražili odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove.

Odbili nagodbu

“Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće”, rekao je prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Još nije poznato hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu, no postoji mogućnost da tužbe vezane uz covid-19 budu češće.

Slučaj iz KBC-a Zagreb nema utemeljenja u “gruboj nepažnji ili namjeri zaražavanja” ako se ono i dogodilo u bolnici, a radilo se o pacijentici koja je u bolnicu došla zbog ozljede rebara uslijed pada. Prilikom dolaska u bolnicu bila je negativna, a nekoliko dana poslije test je bio pozitivan pa je premještena u KB Dubrava.

Cjepivo mijenja stvari

“Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke”, objašnjava odvjetnica Ana Gruber.

U SAD-u, gdje su odštetni zahtjevi gotovo svakodnevna pojava, već na početku pandemije krenulo u promjene zakona koji reguliraju odštete.

Na pitanje može li se bolnica zaštititi od plaćanja odštete koju je prouzročio djelatnik koji se ne želi cijepiti, ravnatelji bolnica drže da bi ustanove morale imati dodatni “alat” kojim bi mogle tražiti odgovornost djelatnika za necjepljenje.

“U trenutku kad je stiglo cjepivo situacija se mijenja jer postoji dodatna mogućnost zaštite. Ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su bolnici na raspolaganju“, kazala je Gruber pa nadodala da je moguće rješenje da bolnica od svojih djelatnika traži izjavu kojom potvrđuju da se ne žele cijepiti, ali da time prihvaćaju i naknadu moguće štete.

Objava Hrvatica umrla s koronom, obitelj traži 632.000 kn odštete: ‘Došla je u bolnicu i za par dana bila pozitivna’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.