‘Hrvatska je 3. najveći izvor zaraze!’ Pazite koliko Nijemaca je pokupilo koronu kod nas, ovo nije dobro

Extra

Godišnji odmori u većini zemalja bliže se kraju, a čini se kako su brojni Nijemci s odmora ponijeli i suvenir u obliku virusa.

Pokazuje to tjedni izvještaj njemačkog Instituta Robert Koch (RKI) koji opisuje sve brži rast broja oboljelih od koronavirusa u toj zemlji kako se građani vraćaju s odmora. Tako je, primjerice, tijekom prošlog tjedna otkriveno 48.700 novozaraženih, što je 52 posto više u odnosu na prethodni tjedna, navodi se u izvještaju, prenosi RTL.hr.

Najgora incidencija je u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, a na nacionalnoj razini incidencija obolijevanja Nijemaca iznosi 59.

Hrvatska kao treći najčešći izvor zaraze

U navedenom se izvještaju izdvaja i porijeklo zaraze utvrđeno kod svakog oboljelog – za njih čak 17.331 (od prethodno spomenutog broja zaraženih koji iznosi 48.700) zdravstvene i epidemiološke službe su utvrdile da su se zarazili u Njemačkoj.

U inozemstvu se zarazilo njih 5804 koji su taj virus ponijeli sa sobom. Podrijetlo zaraze čak 25.565 oboljelih Nijemaca nije se uspjelo utvrditi.

Image

Izvor: RTL

Institut Robert Koch objavio je tablicu koja prikazuje zemlje iz kojih su se Nijemci vraćali zaraženi

Tako se u tablici koju je objavio RKI, a koja prikazuje zemlje iz kojih su se Nijemci kroz 33. tjedan ove godine vraćali zaraženi, Hrvatska se navodi kao treći najčešći izvor zaraze.

Promatra li se cijeli kolovoz, najviše Nijemaca zarazilo se u Turskoj, zatim u Kosovu te potom slijedi Hrvatska. Iza nas, na tablici njemačkog Instituta smjestila se Španjolska, Sjeverna Makedonija, Italija, Francuska, Grčka, itd.

Promatra li se kolovoz kroz udjele zaraženih povratnika u Njemačku iz inozemstva, vidljivo je da se svaki četvrti zarazio u Turskoj, na Kosovu svaki osmi, a u Hrvatskoj svaki deseti Nijemac.

Hrvatska ‘narančasta’ prema ECDC-ovoj karti

Podsjetimo, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) jučer je objavio ažuriranu epidemiološku kartu Europe. Prema njoj je hrvatska obala, kao i sjever zemlje i Grad Zagreb ostao u narančastom, a i ostatak zemlje prešao je iz “zelene” u “narančastu”.

Hrvatska je ove godine na sve načine pokušala spasiti turističku sezonu, a brojke pokazuju kako je u tome i uspjela. Ne čudi stoga što se posebna pažnja usmjeravala na uvođenje protokola na razini EU, odnosno pravila o ulasku u zemlju ovisno o statusu cijepljenja, testiranja ili preboljenja koronavirusa.

Tablica o zemljama iz kojih su se Nijemci vraćali zaraženi, pokazuje i to da se četiri tjedna ranije s odmora u Hrvatskoj vratilo triput manje zaraženih nego tijekom aktualnog tjedna; njih 149. Sljedećeg tjedna otkriveno je 249 takvih slučajeva, potom čak 593 i konačno najnovijih 507, što je zapravo određeni pad. Pad u tom tjednu RKI je registrirao i u slučaju Španjolske, Italije i Francuske.

Najnoviji pregled Instituta Robert Koch donosi i geografski i demografski pregled stanja s koronavirusom u Njemačkoj. Prošlog je tjedna najviše oboljelih bilo među mladima – čak 115 na 100.000 stanovnika bilo ih je u dobi između 15 i 34 godine. Gledaju li se konačne brojke, oboljelo je gotovo dvostruko više mladih od svih ostalih dobih skupina. Spomenimo i to kako je kod mladih zabilježen najmanji udio cijepljenih protiv koronavirusa.

A da se pandemija u Njemačkoj širi rapidnom brzinom pokazuju u podaci PCR testiranja – prije mjesec dana na tom je testiranju bilo 1,63 posto pozitivnih Nijemaca, dok je sada taj postotak čak 7,88.

Objava ‘Hrvatska je 3. najveći izvor zaraze!’ Pazite koliko Nijemaca je pokupilo koronu kod nas, ovo nije dobro pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.