Stiže novi tip maske za koronu, sredi virus u roku 8 sati! Nažalost, tu je i jedna loša vijest…

Extra

Istraživači s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku (UNAM) stvorili su masku za lice pomoću nanosloja srebra i bakra koja neutralizira SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, objavljeno je u četvrtak u službenom glasilu sveučilišta.

UNAM naziva troslojnu antimikrobnu masku za lice SakCu; Sak na majanskom jeziku znači srebro, a Cu je kemijski simbol za bakar.

Kako bi testirali masku, istraživači su uzeli kapi s virusom od pacijenata pozitivnih na covid-19 u bolnici Juarez u Meksiku i stavili ih na srebrno-bakreni film taložen u polipropilenu. UNAM je rekao da ako je koncentracija virusa visoka, virus nestaje za više od 80 posto u otprilike osam sati, a ako je virusno opterećenje nisko, u dva sata nije otkrivena niti jedna RNA virusa, prenosi Danas.hr

Može se ponovno koristiti i prati

“Nakon dodira s nanoslojem srebro-bakar, membrana SARS-CoV-2 pukne i njezina RNA je oštećena”, navodi se u novinama. “Stoga, čak i ako se SakCu zbrine na nepropisan način, to neće predstavljati problem jer ne ostaje zagađen, poput mnogih maski koje se bacaju”.

Maska za lice se može ponovno koristiti i može se prati do 10 puta bez gubitka biocidnih svojstava.

UNAM ne proizvodi masku za masovnu proizvodnju i rekao je da trenutno ima kapacitet za proizvodnju 200 maski dnevno. Istraživanje je vodio UNAM -ov Institut za istraživanje materijala.

Objava Stiže novi tip maske za koronu, sredi virus u roku 8 sati! Nažalost, tu je i jedna loša vijest… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.