Hrvatska uvodi ‘3G model’? Stiže velika promjena oko korone, evo što nas sve čeka na jesen

Extra

Svakodnevno brojke novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj i dalje polako rastu. Četvrti je val počeo, ali usprkos tome interes za cijepljenje se i dalje ne povećava. Usprkos tome, Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je na konferenciji za novinare najavio otvaranje zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata od početka rujna.

Iz Stožera su pri tome istaknuli da se još uvijek ne razmišlja o široj uporabi covid potvrda, iako se najavljivalo da će kao u nekim drugim zemljama bit potrebna za kina, kazališta, trgovačke centre, kafiće, restorane itd.

Međutim, u subotu je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer u izjavi za RTL nagovijestila da bi ipak moglo biti drugačije. “Postoji velika šansa da će to biti i kod nas. Jer se to pokazalo dobrim u drugim zemljama”, rekla je Mayer vezano za širu uporabu covid potvrda.

Pravilo ‘3G’ u Njemačkoj

Dakle, iako možda neće biti zatvaranja kao prošle godine, čini se da će se tijekom jeseni ipak covid potvrde koristiti u puno širem obimu nego što je to bilo za vrijeme turističke sezone. Pitanje koje se nameće je koji model će Hrvatska slijediti i hoćemo li ići u smjeru Njemačke gdje će oni bez covid putovnice biti zapravo društveno isključeni.

“Geimpft, getestet, genesen” ili u prijevodu: cijepljen, testiran, zdrav, pravilo je kojim se Nijemci bore protiv koronavirusa. To znači da pristup javnim prostorijama u Njemačkoj imaju samo osobe koje imaju covid potvrdu koja dokazuje jedno od prethodno navedena tri “G”.

Pravilo “3G” vrijedi u svim javnim ustanovama, kinima, kazalištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak poput frizera ili pedikera. U hotelima će oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus svaka tri dana morati predočiti negativni test.

Gradovi i općine mogu ova pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve, bez obzira na status cijepljenja, preboljenja ili testa.

Od 11. listopada Njemačka više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koji su sada besplatni, tako da će država na taj neizravan način pojačati pritisak na građane koji se odbijaju cijepiti.

Spahn naveo uvjet za potpuno otvaranje

Do sada se u Njemačkoj potpuno otvaranje kao u Velikoj Britaniji smatralo nezamislivim. Ministar zdravstva Jens Spahn (41, CDU) ovog je mjeseca govorio o tome da moraju “opet izdržati do proljeća”. Međutim, dogodila se značajna prekretnica jer je ministar zdravstva počeo govoriti o “Danu slobode”, javlja Bild.

Naime, govoreći s predstavnicima iz kulture i industrije zabave, Spahn se suprotstavio tvrdnjama da nije u stanju odrediti datum kada će klubovi i pubovi ponovno moći primati goste bez ograničenja. “Ali, mogu vam dati mjerilo: mjerilo je cijepljenje”, rekao je ministar dodajući da stopa procijepljenosti mora biti 80 posto.

Na pitanje hoće li ukloniti sva ograničenja za klupsku scenu sa stopom cijepljenja od 80 posto i može li doći do svojevrsnog “Dana slobode” kao u Velikoj Britaniji, Spahn je rekao: “Da, išao bih tim putem”. No, prema Spahnu, preduvjet je da se ne pojavi nova varijanta koja neočekivano mijenja stanje s infekcijama. Istaknuo je da cilj od 80 posto cijepljenih mogu postići ako ponovno stisnu gas sa cijepljenjem u rujnu, iako je zapravo nerealistično očekivati da bi se ta stopa mogla doseći do jeseni.

 

Objava Hrvatska uvodi ‘3G model’? Stiže velika promjena oko korone, evo što nas sve čeka na jesen pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.