ISPLATI LI SE EPIDEMIOLOŠKI TOTALITARIZAM I RADIKALIZAM? Evo što se vidi iz primjera Australije

Extra

Je li logično koliko daleko Australija odlazi s radikalnim epidemiološkim mjerama, pita se Gojko Drljača u kolumni u Jutarnjem listu? Jesu li njihove odluke racionalne i prvenstveno bazirane na smanjivanju broja teških ishoda bolesti, ili australske vlasti u svemu odlaze prema nekoj vrsti totalitarizma te zanemaruju teške posljedice lockdowna po australsku ekonomiju, ali i zdravlje te psihu građana. Policijska brutalnost prema onima koji smatraju da su mjere pretjerane u Australiji kao da je postao način života. Restrikcije se nameću pri vrlo malom broju slučajeva. Je li australski način života postao svojevrsna distopija?

Ispod pogledajte video koji dobro oslikava razmjere epidemiološkog pritiska vlasti na građane. (Video prvo prikazuje neodgovornu osobu koja ulazi u lift i ne nosi masku iako ima covid, ali i niz represivnih akcija policije prema građanima, sportašima i poduzetnicima).

Niz australskih političara, kao što je premijer Victorije Dan Adrews, govore „ako ne nastavimo s lockdownom, zdravstveni sustav će biti pod prevelikim pritiskom“. To je službena mantra. Pri tome treba voditi računa da je veći dio australske rizične populacije već cijepljen barem jednom dozom cjepiva, što bi prema procjenama stručnjaka trebalo smanjiti zdravstvene rizike za 70 posto. Niti u jednom trenutku Australija nije bila niti blizu punjenja bolničkih kapaciteta. Ali su u značajnoj mjeri paralizirali javni život.

Ispod je grafikon koji pokazuje dramatično smanjenje prometnih gužvi po australskim gradovima u odnosu na 2019. godinu.

Ono što je zanimljivo kod Australije kako s jedne strane inzistiraju na što radikalnijim mjerama i nadzoru, a s druge strane u zemlji imaju oko 6 milijuna doza neiskorištenih AstraZeneca cjepiva (Covieshild).

Iako se Australiji do sada isplatio epidemiološki radikalizam jer su imali vrlo mali broj smrti, treba voditi računa kako su tek sada suočeni s pravim izazovom jer najednom bilježe nagli rast slučajeva.

Ispod je grafikon koji pokazuje razvoj epidemiološke situacije u Australiji.

image

Istodobno, u Južnoj Australiji isprobavaju Home Quarantine SA aplikaciju koja vlastima pomaže u punom nadzoru nad zaraženima. Zaraženi će preko te aplikacije morati potvrditi svoju lokaciju uz pomoć integriranog GPS rješenja, a uz verifikaciju lokacije u aplikaciju je integriran i sustav facijalne rekognicije. Radi se, dakle, o punom nadzoru. Korisnici aplikacije dobijat će zahtjeve za provjeru po slučajnom vremenskom uzorku te će morati odgovoriti u roku 15 minuta. Premijer Južne Australije Steven Marshal tvrdi kako će probno korištenje aplikacije omogućiti više opcija za čvrsto provođenje pravila karantene. Aplikacija ima i dodatne funkcije, kao informiranje o rasporedu karantene, dnevnoj provjeri simptoma te ostaloj zdravstvenoj i psihološkoj potpori. Ali je u osnovi sustav punog nadzora.

Znakovi bilo kakvo epidemiološkog popuštanja u Australiji su vrlo slabi. Tako je, primjerice, Novi južni Wales, bez obzira na mali broj slučajeva, od 19. rujna najavio u 12 područja slobodno druženje manjih grupica ljudi. Radi se o tzv. ‘picnic rules’.

Ako Australci uspiju ubrzati cijepljenje populacije sasvim sigurno mogu ostati među epidemiološki najuspješnijim državama, ali nije tako sigurno da im je „beskrajni“ lockdown jamstvo sigurnosti.

Objava ISPLATI LI SE EPIDEMIOLOŠKI TOTALITARIZAM I RADIKALIZAM? Evo što se vidi iz primjera Australije pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.