Preko 29.000 Hrvata odselilo u Njemačku usred korone, pozivaju ljude: ‘Trebamo 400.000 radnika godišnje!’

Extra

Šef njemačke Savezne agencije za rad Detlef Scheele rekao je u intervjuu za Süddeutsche Zeitung da Njemačkoj godišnje treba čak oko 400.000 useljenika da bi nadoknadila manjak radnika koji su nužni za njemačku ekonomiju. “Činjenica je, Njemačkoj ponestaje radne snage. Od njegovatelja, preko održavateljima klima uređaja, do logističara i akademičara”, rekao je, prenose Vijesti.hr.

“Mi se možemo postaviti i protiv toga i reći da ne želimo strance. Ali to naprosto ne funkcionira”, dodao je Detlef argument protiv argumenata protuimigrantske desnice u Njemačkoj.

Tvrdi da se ne radi o pružanju azila strancima, nego o ciljanom dovođenju radnika da bi se time “popunile rupe na tržištu rada”. Scheele također jamči građanima Njemačke da će nezaposlenost nastaviti padati nakon gospodarskog šoka prouzročenog pandemijom.

Iseljavanje iz Hrvatske

Imigranti u Njemačkoj danas čine nešto manje od devet posto stanovništva. Hrvatska je i prema najnovijem izvještaju Statiste jedna od zemalja iz koje je u Njemačku i pandemijskom vremenu 2020. doselilo najviše stranaca.

Iz Hrvatske je u Njemačku iselilo 29.081 ljudi, malo manje od Turske iz koje je te godine doselilo 31.258 ljudi. Najviše ih je doselilo iz Rumunjske (185.296), potom iz Poljske (101.220), iz Bugarske (72.400), zatim iz Turske i iz Hrvatske, a dalje iz Mađarske, iz Srbije, Indije, SAD-a.

Statista navodi da je u Njemačku prošle godine doselilo nešto manje stranaca nego inače – 2020. milijun i 187 tisuća, u odnosu na nešto malo više od milijun i pol prethodne godine. Riječ je o sveukupnom doseljavanju, koje uključuje, osim radnika i radnica, još i djecu, potom tražitelje utočišta poput azila i razne druge kategorije doseljenika.

Objava Preko 29.000 Hrvata odselilo u Njemačku usred korone, pozivaju ljude: ‘Trebamo 400.000 radnika godišnje!’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.