Jesu li Bandića pokopali mimo procedure nasred zelene površine pa lažirali dokumentaciju?

Extra

Prošlo je gotovo sedam mjeseci otkako je bivši gradonačelnik Zagreba iznenada preminuo. Kako je krajem svibnja otkrio Telegram, oni koji su ga privremeno naslijedili nisu se držali propisa pri njegovu ukopu. Milan Bandić tako je na brzinu pokopan van grobnih polja, na zelenoj površini uz cestu.

Postavljanjem rasvjete za taj grob, počinjena šteta i krajobrazu Bolléovih Arkada koje se vode kao zaštićeno kulturno dobro. Odgovorni iz Holdingove podružnice Gradska groblja tvrde kako je sva procedura poštivana i dan danas.

U tražilici groblja je moguće vidjeti kako je Bandić na jednoj karti pokopan na mjestu koje spada pod grobno polje 112 A, a na drugoj, odmah ispod nje, kako je pokopan na mjestu koje je izvan granica tog grobnog polja, što se protivi propisima, piše ovaj portal koji je u dopisu u kojem stoji kako polje 112A prije toga nije formalno prošireno i na tu lokaciju, što je moralo biti.

Aktivisti SOS za Mirogoj od Zavoda s razlogom ne mogu vidjeti proširenje groba jer ono ne postoji.

Tijekom postupka pribavljeno je očitovanje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode iz kojeg proizlazi da navedeni ured nije izdao rješenje kojim bi se podružnici Gradska groblja odobrilo proširenje grobnog polja 112 A”, tvrde u odgovoru za Telegram iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Zastupnik zagrebačke gradske skupštine, Renato Petek, u međuvremenu je Službi gradonačelnika također uputio niz pitanja oko legalnosti odabira grobnih mjesta. Kasnije su dodali kako “podaci nisu bili ažurirani”, pa su podatke kasnije dodali.

U privitku su pak dodali i naknadno izmijenjeni plan grobnog polja 112A koji je sada iscrtan tako da obuhvaća zelenu površinu i po čemu ispada da je grob bivšeg gradonačelnika u trenutku pokopa već bio unutar njegovih granica. U tom su istom odgovoru priložili i originalni nacrt lokacije groba koji su 28. veljače slali na odobrenje Zavodu za zaštitu spomenika, a na kojem se vidi da ju granice polja 112A ne obuhvaćaju, dodaje portal. Uz sve to gradit će se i spomenik pa bi šteta Arkada mogla biti još veća. Trošak za održavanje podmiruje Grad, a ne obitelj, prenosi RTL.

Objava Jesu li Bandića pokopali mimo procedure nasred zelene površine pa lažirali dokumentaciju? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.