KAKAV ŠAMARČINA PLENKOVIĆU: Sud u Strasbourgu osudio Hrvatsku! Kakav fijasko - News Today

KAKAV ŠAMARČINA PLENKOVIĆU: Sud u Strasbourgu osudio Hrvatsku! Kakav fijasko

Extra

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je presudu u kojoj je utvrdio da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje zbog neopravdane odgode isplate obiteljske invalidnine od 187 tisuća kuna na koju su podnositelji imali pravo kao članovi obitelji poginulog hrvatskog branitelja.

Domaći sudovi su nakon pravomoćne presude u korist podnositelja, odgodili isplatu do odluke Vrhovnog suda o reviziji stranaka, prihvaćajući argumente ovršenice, Republike Hrvatske, da bi provedba ovrhe dovela do teško nadoknadive štete za državni proračun jer se u slučaju uspješnog ishoda revizije, neće moći naplatiti od podnositelja.

Nakon što je Vrhovni sud nakon tri godine odbacio reviziju RH, Općinski sud u Šibeniku je naložio provedbu ovrhe, a Financijska agencija je odmah isplatila podnositeljima dug zajedno sa zateznim kamatama u ukupnom iznosu od 348.766 kuna.

Kašnjenja opravdana u posebnim okolnostima

ESLJP se pozvao na svoja ranije utvrđena načela, navevši da kašnjenja u izvršenju presuda mogu biti opravdana u posebnim okolnostima, ali ne takva da narušavaju samu bit prava zaštićenog Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sud je smatrao da je u konkretnim okolnostima, a s obzirom na razloge domaćih sudova za odgodu ovrhe, trogodišnje razdoblje bilo neopravdano.

Ocijenio je da eventualni gubitak dosuđenog iznosa podnositeljima nije mogao biti od utjecaja na državni proračun, da domaći sudovi nisu ispitali financijsko stanje podnositelja i njihovu sposobnost vraćanja spornog iznosa u slučaju eventualno nepovoljne odluke Vrhovnog suda po njih, kao niti izglede za uspjeh revizije tužene države.

Dosudili po 3000 eura za nematerijalnu štetu

Stoga, ovakva praksa odgoda ovrha nije prihvatljiva jer bi u tom slučaju država mogla odgoditi izvršavanje svojih obveza podnošenjem pravnih sredstava koja nemaju nikakve izglede za uspjeh, izvijesto je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Podnositeljima je Europski sud dosudio po 3000 eura za nematerijalnu štetu i 1300 eura za troškove postupka.

Objava KAKAV ŠAMARČINA PLENKOVIĆU: Sud u Strasbourgu osudio Hrvatsku! Kakav fijasko pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.