Kako to da je “Kalašnjikov” i dalje najpouzdaniji automat na svijetu?

Extra

Ova platforma mora izdržati najsurovije testiranje na svijetu koje ne može izdržati nijedno drugo oružje, i tek se onda uvodi u eksploataciju.

Platforma AK i dalje je jedina sposobna funkcionirati u pustinji ili snježnim olujama, kao i pod tropskim kišama i u velikoj koncentraciji prašine u zraku. Zbog svega su toga ovo oružje izabrale mnoge vojske širom svijeta.

Portal Russia Beyond pitao je predstavnike koncerna “Kalašnjikov” kako su uspjeli napraviti takvo oružje još 1947. godine i kako to da je ono i danas, poslije više od 70 godina od njegovog nastanka, i dalje najpouzdanije na svijetu, piše rbth

Jednostavnost na prvom mjestu

“Ima nekoliko razloga zbog kojih je AK jedan od najpouzdanijih automata. Prvi se krije u ruskom sustavu testiranja i ocjenjivanja oružja. Taj je sustav stvoren poslije Drugog svjetskog rata i podrazumijevao je analizu iskustva Drugog svjetskog rata, tako da su uvedeni zahtjevniji standardi u pogledu streljačkog oružja. Od tada je pouzdanost uvijek bila prioritet. Ako streljačko oružje ne funkcionira u stvarnim uvjetima, gdje će ono biti korišteno, sve ostalo jednostavno nema značaja” rekao je za portal Russia Beyond Vladimir Onokoj, rukovoditelj kancelarije za vojnotehničku suradnju koncerna “Kalašnjikov”.

On je istaknuo da su ti zahtjevi s vremenom poboljšani i prilagođeni. Na primjer, danas moraju biti testirani i sam automat, i njegov elektronski nišanski sustav.

“Drugi razlog je kvaliteta proizvodnje i obim radova koje su inženjeri i konstruktori izvodili na novoj generaciji AK. Oni proučavaju i testiraju svaki dio i udubljuju se u svaki detalj. Rezultat je taj da su ruski AK testirani zajedno s replikama iz drugih zemalja i te testove uvijek je uspješno prolazio samo ruski AK”, istaknuo je stručnjak.

Kakve testove mora proći rusko oružje?

Ja sam osobno prije godinu dana posjetio jedan takav objekt gdje vojni inženjeri vrše ispitivanje oružja kako bi se pokazalo je li sustav sposoban funkcionirati u najsurovijim uvjetima širom svijeta.

Taj se centar nalazi u Podmoskovlju i ima nekoliko komora u kojima se imitiraju pustinja, snježne oluje i tropske kiše. Drugim riječima, vremenski uvjeti u najsurovijim dijelovima svijeta gdje će se automat koristiti.

To je niz kontinuiranih testova u kojima inženjeri najprije zagrijavaju automat na +60 stupnjeva Celzija, a zatim ga prenose u “pustinju”, tj. u prostoriju gdje najnovija oprema imitira pješčanu oluju, tako da se pijesak uvlači u mehanizme automata. Odmah poslije toga strelijac uzima oružje i ide na gađanje da se vidi funkcionira li automat. Po riječima inženjera tvornice “Kalašnjikov”, mnogi automati iz cijelog svijeta otkazuju upravo u ovoj fazi.

Zatim se automat prenosi u tropsku komoru gdje jaka kiša ovlaži pijesak i on postaje ljepljiv tako da smeta svim pokretnim mehanizmima. Ako oružje još uvijek funkcionira u tim uvjetima, ono se prenosi u posljednju kriokomoru, gdje se zamrzava voda sa svom prašinom i prljavštinom u automatu i pokretni mehanizmi konačno više ne mogu raditi.

Samo ukoliko oružje prođe sve ove kontinuirane testove može biti proslijeđeno na daljnja streljačka testiranja, poslije čega se razmatra pitanje preuzimanja i eksploatacije oružja u ruskoj vojsci.

Tehničke razlike između AK i konkurencije

Platforma AK prolazi sve ove testove bez problema. Po Onokojevim riječima, stvar je u karakteristikama konstrukcije po kojima se ovaj automat razlikuje od konkurencije, tj. od američkih, njemačkih, čeških i izraelskih automata, piše rbth

„”Konstrukcija AK je takva da osigurava pouzdanost, ima otvore kroz koje pijesak i drugi fragmenti dospijevaju na dno sanduka s rukohvatom gdje ne smetaju funkcioniranju, a plinski je sustav reguliran tako da osigura dovoljnu brzinu pokretnih dijelova i tako osigura borbenu spremnost u svim uvjetima”, istaknuo je stručnjak.

Kako je za portal Russia Beyond rekao bivši snajperist Federalne službe sigurnost Ivan Aleksejev, AK ima minimalan broj pokretnih dijelova. Ovo oružje ima jednostavnu konstrukciju koja radi s pojačanim impulsom ispušnog sustava, i on izbija iz oružja svu prašinu i prljavštinu.

“Prljavština se ne lijepi za kućište i ne taloži se na sitnim dijelovima koje imaju američki i njemački automati, pa im to onemogućava funkcioniranje u složenim uvjetima. Stranci mogu imati tehnički dotjeranije i preciznije oružje, no naš je automat bio napravljen za čovjeka koji nikada nije držao oružje u rukama, a treba rukovati njime u svakoj situaciji”, istaknuo je stručnjak.

Objava Kako to da je “Kalašnjikov” i dalje najpouzdaniji automat na svijetu? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.