KRAH ZAKONA O OBNOVI: Više se neće utvrđivati vlasništvo i prebivalište te legalizacija

Extra

Vlada je, godinu i pet mjeseci nakon zagrebačkog potresa, odlučila ići u izmjene Zakona o obnovi, nekih drugih pratećih zakona i podzakonskih akata jer se uvidjelo da se obnova ne događa željenom dinamikom i čini se kako je prema postojećim propisima jednostavno nemoguće pomaknuti stvari s mrtve točke.

Kako doznaje Jutarnji list, država već tijekom ove jeseni planira krenuti u proces organizirane obnove, bez obzira na to jesu li riješeni imovinsko-pravni poslovi, je li detektirano tko je od vlasnika objekta imao prebivalište na sam dan potresa u oštećenoj zgradi i je li nekretnina legalizirana ili nije.

Brojna su upozorenja kako obnova teče presporo i kako bi najveći dio novca iz EU mogao ostati neiskorišten.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u srijedu je najavio da će se na sjednici Skupštine po hitnom postupku naći i prijedlog gradonačelnika da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima, među kojima su i oni smješteni u hostelu Arena.

“To su i oni građani koji su trenutno smješteni u hostelu Arena, koji tamo čekaju obnovu. Kako su ipak slobodni gradski stanovi adekvatniji za smještaj obitelji, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je predložiti Skupštini da se ti građani smjeste u gradske stanove”, kazao je Klisović na konferenciji za medije.

Istaknuo je da će se tom odlukom taksativno propisati uvjeti po kojima će obitelji biti privremeno smještene u gradske stanove, među ostalima i socijalni uvjeti.

Zagreb čini sve da ubrza obnovu, dinamiku diktiraju ministarstvo i Vlada

Govoreći o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, Klisović je kazao da Grad čini sve što može da je ubrza, a da Ministarstvo graditeljstva i Vlada diktiraju dinamiku obnove.

“Ukoliko će ministarstvo ovako sporo donositi rješenje o obnovi, moglo bi se dogoditi da se novac iz europskog fonda ne iskoristi. Ti novci se moraju apsolutno potrošiti u zadanom roku, u protivnom će se sigurno tražiti odgovornost ministra (graditeljstva) i Vlade”, naglasio je.

Objava KRAH ZAKONA O OBNOVI: Više se neće utvrđivati vlasništvo i prebivalište te legalizacija pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.