MESIĆ U OBRANI LIKA I NEDJELA RATOG HUŠKAČA BORISAVA JOVIĆA: “BIO JE DOBAR ČOVJEK…”

Extra

Kako smo jučer izvijestili, U93. godini, od posljedica koronavirusa, u bolnici u Beogradu umro je Borisav Jović, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ i najbliži suradnik ratnog zločinca i balkanskog Hitlera Slobodana Miloševića čiju je genocidnu i ratnohuškačku politiku javno bezuslovno podržavao.

Tijekom najvećeg prosvjeda oporbe 9. ožujka 1991. godine, kao predsjednik Predsedništva Jugoslavije, naredio je da se na ulice Beograda izvedu tenkovi i tako razbiju demonstracije.

List srpske manjine Novosti prenosi reagiranja na njegovu smrt. Tako prenose izjavu Stipe Mesića, predsjednika Predsjedništva SFRJ u drugoj polovici 1991. godine, gdje je naslijedio Jovića, za BBC na srpskom jeziku da je Jović bio “dobar čovjek, ali hipnotiziran Slobodanom Miloševićem”.

“Nema on ostavštinu, pamtit ću ga po tome što je prenosio Miloševićevo mišljenje. Nije on imao svog mišljenja. Šteta što Jović kao obrazovan čovjek nije imao više samostalnosti. Kad god smo imali bilo kakvo glasanje u Predsjedništvu, on bi odlazio na konzultacije s Miloševićem i onda čim se uhvati za vrata ja mu kažem: `Boro, pozdravi Miloševića”, sjeća se Mesić.

“Bora je meni rekao `nas Srbi u Hrvatskoj ne zanimaju, nas vaša teritorija ne zanima, nas zanima 63 posto Bosne i Hercegovine, to je bilo srpsko, to je srpsko i to srpsko mora ostati. I to je to što je vodilo Miloševića u taj rat, koji je u stvari razbijao Jugoslaviju, a on je varao svijet govoreći da se bori za Jugoslaviju, samo ne znam čime. Varao je, kaže, i Srbe tvrdnjama da će živjeti u istoj državi. Nije to krenulo od Miloševića, to je krenulo od 1844. i Ilije Garašanina, mnogi i danas u Srbiji pričaju o srpskom svijetu. To su ljudi koji ne shvaćaju da su granice zadane i da se granice ne mogu mijenjati u Evropi”, ističe Mesić.

Član Predsjedništva Bogić Bogićević iz BiH kasnije je objasnio, osvrnuvši se na prosvjede 9. ožujka 1991., da je Predsjedništvo dalo telefonsku suglasnost za reagiranje, ali i da tenkove nitko nije spominjao.

“Većina članova Predsjedništva, među kojima i ja, za takav prijedlog nije imala nikakve rezerve zato što se to moglo dogoditi i bez naše suglasnosti. Nitko tenkove nije spominjao. Uveče smo imali priliku da vidimo tenkove na ulicama i bili smo šokirani. Naravno, ta odluka je poništena odmah, tenkovi su vraćeni u kasarne, ali se u stvari dogodila još jedna obmana, još jedna prevara aktuelnog predsjednika Predsedništva, Borisava Jovića“, ispričao je Bogićević za Radio Slobodna Evropa.

Vasil Tupurkovski, koji je također bio član Predsjedništva SFRJ iz Makedonije, rekao je za BBC na srpskom jeziku da su razlike između njega i Jovića bile ogromne, ali da su se uvijek razumjeli.

“Znao je procenjivati ljude i što oni mogu uraditi. Jovićeva ostavština je Ustav Srbije donijet 1990. godine. „On je tada izvojevao veliku pobjedu za njegovu opciju, vodio je tu akciju na najbolji mogući način”, kaže. Dodaje da su imali više kontakta posle raspada Jugoslavije.

“Mislim da je bio dobar čovek i zato smo se već 30 godina i gledali i razgovarali. Imao sam informaciju da Bora nije najbolje, ali mi je davalo nadu što je izgledao veoma dobro na sastanku živih članova Predsedništva SFRJ u Beogradu pre dva i po meseca”, rekao je Tupurkovski.

Tužiteljstvo Međunarodnog suda je s Jovićem u tri navrata, 2002. i 2003. godine, obavilo razgovore u svojstvu osumnjičenog, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

Objava MESIĆ U OBRANI LIKA I NEDJELA RATOG HUŠKAČA BORISAVA JOVIĆA: “BIO JE DOBAR ČOVJEK…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.