MILANOVIĆ o Vladi: “Nose maske a cijepljeni su, koja je poruka, što im je uopće cilj?”

Extra

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske ‘Ban Toma Bakač’ Sisak u bivšoj vojarni Barutana u Sisku.

Uručio je odlikovanja pripadnicima brigade, a potom se obratio javnosti.

Osvrnuo se na sporu obnovu nakon potresa.

– Ne mislim da je vrijeme za ostavku. Ali vrijeme je počelo otkucavati da ‘grabimo’ taj novac. Taj novac je jedini kriterij po kojemu ja mjerim hrvatski život u Europskoj uniji. Vrijeme je počelo jučer. Mislim da tu još uvijek ima vremena da se riješi, ali treba siline, treba se ići jače – rekao je Milanović.

Kako komentirate situaciju s bankama i prešutnim minusima?

– Ovo me ne podsjeća na slučaj sa ‘švicarcima’ jer to je bio ogroman. Ako je netko stao na žulj tada bankama, to sam ja. Naše banke su podružnice velikih europskih banaka. One moraju imat neku zaradu, a banke u Europi u zadnje vrijeme rade s vrlo tankom marginom, slabe su to zarade. Banke su kao vatra, dobar sluga, ali grozan gospodar. Regulatori, ne samo narodne banke, nego oni koji imaju mandat od naroda, a to je politika, moraju voditi računa da se ne otmu kontroli. S bankama treba biti partner, ali da se zna tko je glavni – to je vlast. Banke nisu vlast, čak ni centralne banke nisu vlast. Zna se koga biraju građani. Ali banke moraju zaraditi. Kamate su niske. Kad sam uzeo kredit za stan, moja je bila 6 posto. Neki iz HDZ-a su dobivali 3 posto. No, oni koji sada podižu imaju manje kamate i one su sve manje i zato banke traže prostor. Banka bez profita je fikcija.

Osvrnuo se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda, a njegov favorit je sudac Radovan Dobrović.

– Ima biografiju koja mislim da govori sve, vidim da se ne razmeće po medijima, što je dobro. Ne natječe se za izborno političko mjesto, nego za mjesto predsjednika Vrhovnog suda, ja ću ga za tu funkciju predložiti. Ima malo politike u cijelom mehanizmu izbora, ali to je zato da Vrhovni sud i suci ne bi sami upravljali time, tu treba postaviti određene granice. Neovisnost pravosuđa da, ali potpuna neovisnost i neodgovornost, brate mili, toga nema nigdje. Ako to većina u Saboru želi, neka tako naprave, ali to će opet trebati objasniti narodu – rekao je Milanović.

Kada je riječ o odnosu s premijerom Plenkovićem, Milanović je kazao da nije on najavio tvrdu kohabitaciju.

– Zemlja treba ići naprijed, moramo se razvijati. Nisam ušao u ovo da bih se natezao s Plenkovićem ili bilo kim trećim – kazao je.

Komentirao je i ublažavanje mjera.

– Je li naš cilj s ovim ukidanjima i vraćanjima mjera potpuno iskorijeniti virus ili nešto drugo? Što je cilj? Ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, to je nemoguće. Ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće. Koji je cilj? Ne možemo stalno maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Ovo je kao muhe bez glave – zaključio je Milanović.

Objava MILANOVIĆ o Vladi: “Nose maske a cijepljeni su, koja je poruka, što im je uopće cilj?” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.