MINISTARSTVO DEMANTIRALO MEDIJE: “NE UVODE SE NIKAKVA NOVA PRAVA BRANITELJIMA”

Extra

Povodom netočnih i nepotpunih objava u medijima vezano za pravilnike koji su u postupku javnog savjetovanja, u cilju cjelovitog informiranja javnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je reagiranje:

Nijednim pravilnikom ne uvode se nova prava, niti se otvaraju novi rokovi, već se razrađuje način ostvarivanja prava predviđenih zakonom, sukladno uvjetima određenim zakonom.

Netočno je da će osobe koje ostvare status sudionika Domovinskog rata moći ostvariti status i prava hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Sudionici Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava predviđena za hrvatske branitelje, ne podliježu vještačenju oštećenja organizma kao hrvatski branitelji, niti mogu ostvariti status i prava hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Ostvarivanje statusa sudionika Domovinskog rata samo je moralna satisfakcija za one koji ne ostvaruju status hrvatskog branitelja, ali su obavljajući dužnosti po nalogu Republike Hrvatske pridonijeli obrani suvereniteta RH, te iz toga ne proistječu nikakva druga prava.

U potpunosti su neprihvatljivi pa i zlonamjerni navodi kako je riječ o „Medvedovim komisijama“. Vještačenje će preuzeti liječnička vijeća, a u postupku ostvarivanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i civilnih stradalnika, i nadalje će sudjelovati stručni vještaci.

Izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima izsotavljena je prethodna stručna procjena s ciljem ubrzanja ostvarivanja statusa HRVI iz Domovinskog rata.

Podsjećamo kako su nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uslijedila brojna medijska nagađanja o tisućama „novih branitelja“ i hrvatskih ratnih vojnih invalida, što se pokazalo potpuno neutemeljenim, kao što su neutemeljena i aktualna „predviđanja“ da će „još tisuće građana moći steći status branitelja i ratnih vojnih invalida“.

Objava MINISTARSTVO DEMANTIRALO MEDIJE: “NE UVODE SE NIKAKVA NOVA PRAVA BRANITELJIMA” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.