Na pragu smo revolucionarnog otkrića: Razvili su cjepivo za liječenje raka?!

Extra

Ekipa znanstvenika koja stoji iza Oxfordovog cjepiva protiv Covida stvorila je još jedno cjepivo koje bi, kako navode, moglo značajno unaprijediti liječenje raka. Nakon obećavajućih rezultata ispitivanja na životinjama, cjepivo bi sada trebalo biti testirano na ljudima.

Kako piše The Sun, novi potencijalni lijek kombinira se s postojećom imunoterapijom koja ljudski imunološki sustav potiče na borbu protiv raka. Ta je kombinacija, tijekom ispitivanja, uspješno smanjila veličinu tumora kod miševa, a čak je i povećala stopu preživljavanja.

U prvi ispitivanje na ljudima bit će uključeno 80 pacijenata iz Velike Britanije kojima je dijagnosticiran rak pluća.

Bazirano na vektorskoj tehnologiji

Cjepivo je, inače, bazirano na vektorskoj tehnologiji korištenoj kod stvaranja AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, a također se daje u dvije doze koje bi trebale potaknuti tijelo da reagira na MAGE proteine kakve možemo naći na površini stanica raka, prenosi Magazin.hr

“Ovo ima dobar potencijal i moglo bi značiti revoluciju u liječenju”, rekao je član razvojnog tima, profesor Adrian Hill.

‘Crvene krpe’ za imunološke stanice

Profesor tumorske imunologije s Oxforda Benoit Van den Eynde kaže da se MAGE proteini, prilikom korištenja terapije, pretvaraju u “crvene krpe” za stanice imunološkog suatava koje bi trebale uništiti tumore. Cilj terapije je, dakle, potaknuti imunološki sustav pacijenta na borbi protiv malignih stanica.

Dosadašnje imunoterapije davale su obećavajuće rezultate u liječenju raka, ali ipak, neki pacijenti nemaju dovoljno T-stanica u svom tijelu kako bi se uspješno borili protiv tumora. Namjera cjepiva je povećati količinu tih stanica, a ispitivanja kod miševa pokazala su da bi to moglo funkcionirati.

Objava Na pragu smo revolucionarnog otkrića: Razvili su cjepivo za liječenje raka?! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.