Kako je ovo moguće? Imaju ogroman postotak cijepljenih, a prvi su u svijetu po broju novozaraženih

Extra

Izrael četiri dana zaredom ima više od 10 tisuća novozaraženih koronavirusom, a popeli su se i na prvo mjesto u svijetu po broju novozaraženih u odnosu na broj stanovnika u posljednjih sedam dana, prenosi Danas.hr

I sve to usprkos činjenici da su odlično procijepljena država s oko 5,5 milijuna onih koji su primili dvije doze i gotovo 2,4 milijuna stanovnika koji su dobili i onu treću. Prema podacima s kraja kolovoza, u Izraelu je oko 78 posto odraslih potpuno cijepljeno. No, iako bilježe ogroman rast novozaraženih, u posljednjih tjedan dana imaju pad onih najteže oboljelih.

Testirali djecu prije nove školske godine

Razlog za takav skok novozaraženih je poprilično jednostavan. Stručnjaci kažu da se to dogodilo jer su ministarstva obrazovanja i zdravstva propisala roditeljima da prije početka nove školske godine testiraju svoju djecu i time otkrili slučajeve zaraze koji su asimptomatski, piše Jerusalem Post.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva je izvijestilo da su u srijedu imali 11,246 novozaraženih na čak 145 tisuća testova, što znači da je 7,9 posto od testiranih ispalo pozitivno, a to im je najviši postotak od početka pandemije koronavirusa. No, Ministarstvo je izvijestilo i da su polovica od tih novozaraženih bili mlađi od 18 godina. U jedan dan su otkrili čak 5,658 slučajeva zaraze kod školske djece, piše Ynet News.

U velikoj akciji testiranja prije školske godine Izraelci su otkrili više od 40 tisuća slučajeva zaraze među djecom, dok su još 57 tisuća drugih stavili u izolaciju jer su bili s njima u kontaktu. Izrael namjerava testove na školskoj djeci ponoviti i nakon vjerskih svečanosti ovog mjeseca i prije njihova povratka u školu u listopadu.

Broj teško oboljelih im pada

Ono što ih ohrabruje je da, usprkos ogromnom broju otkrivenih novozaraženih, Izrael ima pad u broju teško oboljelih. Od 90 tisuća zaraženih koronom, 1068 je u bolnicama, a 673 teško oboljelih, dok ih je prošlog tjedna bilo 750. “Prvi puta u četvrtom valu, ovaj tjedan imamo manje teško oboljelih u usporedbi s prošlim tjednom”, napisao je na Twitteru stručnjak koji savjetuje izraelsku Vladu Eran Segal.

Među teško oboljelima, broj onih koji nisu cijepljeni “preskočio” je broj cijepljenih, unatoč činjenici da je gotovo 5,5 milijuna cijepljenih Izraelaca i manje od milijun necijepljenih. Oko 363 teško oboljelih su necijepljeni, a 282 cijepljeni. To je još jedan dokaz da se cijepljenjem sprječavaju teška oboljenja i smrti od koronavirusa.

‘Cjepivo nije otrov. Pandemija je otrov’

Izraelski premijer Naftali Bennett kazao je u srijedu da očekuje kako će se u roku dva mjeseca odobriti i cjepivo za djecu stariju od šest godina. U post na TikToku premijer je rekao da cjepiva djeluju.

“Možda će dodatna doza biti dovoljna i nećemo se morati cijepiti opet ili će možda djelovati šest mjeseci, ali to neće biti kraj svijeta. Cjepivo nije otrov, pandemija je otrov. Cjepivo pomaže tijelu da se bori s bolešću”, kazao je Bennet.

Objava Kako je ovo moguće? Imaju ogroman postotak cijepljenih, a prvi su u svijetu po broju novozaraženih pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.