NOVA PROMJENA: Covid potvrde više ne vrijede 270 dana!

Extra

U Hrvatskoj od sada EU digitalne covid potvrde o cijepljenju vrijede 365 dana, a izdavanje potvrda omogućeno je i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU-u, objavljeno je u četvrtak na web stranici EU digitalna COVID potvrda.

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sustav EU digitalnih covid potvrda od danas je implementirano novo pravilo kojim se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju sa 270 na 365 dana.

Automatski se produžuje trajnost ranijih potvrda

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane. Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev.

Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Dodatnih 7 cjepiva za koje vrijede Covid potvrde

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih covid potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU-u. Riječ je o sedam cjepiva pod nazivima Covavax, CoronaVac, Sputnik-V, BBIBP-CorV, EpiVac Corona, Covishield i NVX-CoV2373.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranija pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u Uniji.

Tko ih može dobiti?

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv covida, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu AstraZenece, a drugu Pfizera, te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze, a koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Na web stranici EU digitalna COVID potvrda https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/ može se zatražiti i dobiti potvrda.

Objava NOVA PROMJENA: Covid potvrde više ne vrijede 270 dana! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.