Opozvane salame, hrenovke, kobasice, hrvatska mesnica u šoku: ‘Pa nisu uzeli niti jedan uzorak!’

Extra

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 11.kolovoza da se iz predostrožnosti opoziva više mesnih prerađevina, salama te hrenovki i kobasica poznate mesnice Kudelić. Ministarstvo navodi da proizvod nije u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani.

O situaciji se danas na društvenim mrežama oglasila i sama mesnica.

“Vezano za brojne medijske natpise o povlačenju naših proizvoda, a u svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja obraćamo se javnosti i našim cijenjenim kupcima: niti u jednom proizvodu tvrtke Kudelić d.o.o. nije utvrđena prisutnost pesticida etilen oksida.

Neovisni laboratorij za kontrolu hrane specijaliziran za kontrolu pesticida iz Hamburgu u Njemačkoj nije otkrio prisutnost pesticida u niti jednom proizvodu poslanom na analizu tvrtke Kudelić d.o.o.”, kazali su.

Nije uzet niti jedan uzorak

“U periodu od 03.08. do 06.08.2021 u tvrtki Kudelić d.o.o. izvršen je inspekcijski nadzor od strane Državnog inspektorata, Službe veterinarske inspekcije, međutim tijekom nadzora koji je trajao čak 3 dana nije uzet niti jedan uzorak za analizu bilo kojeg gotovog proizvoda, niti bilo koje sirovine, začina ili aditiva koji se koristi u proizvodnji naših proizvoda, niti je izvršena bilo kakva laboratorijska analiza kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje. 06.08.2021. usmenim rješenjem nam je naređena zabrana i povlačenje određenih proizvoda. Poštujući autoritet i naređenje nadležnog tijela u potpunosti smo surađivali i postupili po tom nalogu, o svemu tome je bila obaviještena javnost te su o tome pisali i brojni mediji”, kažu nadalje.

“U laboratoriju iz Hamburga u Njemačkoj utvrđeno je da u proizvodima tvrtke Kudelić d.o.o. opće nema niti u najmanjim tragovima pesticida etilen oksida. Dana 17.08.2021. u neovisni laboratorij smo dostavili uzorke proizvoda za koje je inspekcija naredila da se povuku s tržišta i koji je izvršio analize prisutnosti pesticida. Taj laboratorij iz Hamburga u našim proizvodima pesticid etilen oksid nije pronašao niti u najmanjim tragovima. Time je nedvojbeno dokazano da je netočno da naši proizvodi nisu u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Rezultati analize su dostupni na zahtjev. Svim našim kupcima jamčimo najvišu razinu kvalitete i sigurnosti naših proizvoda. Neprekidno provodimo brojne kontrole, osim toga u našem proizvodnom objektu svakodnevno je prisutan ovlašteni veterinar ovlaštenog kontrolnog tijela.

Istinski smo jako žalosni što su neki naši kupci možda zbunjeni ovim postupkom, te je njihova vjera u kvalitetu i sigurnost naših proizvoda možda dovedena u sumnju, zbog toga ćemo poduzeti sve raspoložive radnje kako bismo vratili povjerenje kupaca, te nadoknadili ogromnu štetu koja je učinjena za cjelokupni brend Kudelić. Budite sigurni kako je za nas kvaliteta i sigurnost svih sirovina i konačnih proizvoda najvažnija, dati ćemo sve od sebe da niti jednog kupca ne razočaramo i da mu to i dokažemo. Molimo Vas, podijelite ovaj post”, napisali su.

Inspektorat kaže da su postupili po nalogu ministarstva

Iz Državnog ispektorata pak za Dnevnik.hr kažu da je putem europskog sustava za alarmiranje (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede dobilo obavijest o povlačenju proizvoda s etilen oksidom, a na distribucijskoj listi proizvođača koji koriste etilen oksid, našla se i spomenuta mesnica.

Rekli su da je državni inspektorat je postupio na nalogu Ministarstva.

Objava Opozvane salame, hrenovke, kobasice, hrvatska mesnica u šoku: ‘Pa nisu uzeli niti jedan uzorak!’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.