PAKAO U KABULU: NOVE EKSPLOZIJE, BROJ ŽRTAVA RASTE

Extra

Eksplozija kod ulaza Abbey kabulske zračne luke dio je kompleksnog napada koji je rezultirao žrtvama, a blizu ulaza, kod Hotela Baron, dogodila se barem još jedna  eksplozija, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Možemo potvrditi da je eksplozija kod ulaza Abbey rezultat kompleksnog napada koji je doveo do brojnih američkih i civilnih žrtava”, napisao je Kirby na Twitteru.

U eksploziji kod zračne luke u Kabulu poginulo je 13 ljudi, uključujući dijete, dok su ranjeni mnogi talibanski stražari, rekao je jedan talibanski dužnosnik za Reuters.

Čini se da je uzrok eksplozije, do koje je došlo u toku evakuacijskih napora, bombaš samoubojica, kazao je američki dužnosnik u četvrtak, pozvavši se na inicijalne izvještaje, uz upozorenja da bi se izvještaji mogli promijeniti.

Američki je dužnosnik rekao za Reuters da ima žrtava, ali da je nejasno koliko. Među ozlijeđenima su najmanje tri američka vojnika, kazao je dužnosnik, pozivajući se na prve informacije.

Dva napada?

Nakon prvog napada u zračnoj luci došlo je do druge eksplozije i pucnjave, navodi dopisnik BBC-a Jonathan Beale.

Obje su se eksplozije dogodile kod ulaza Abbey gdje se okupio velik broj afganistanskih izbjeglica prethodnih dana.

Alicia Kearns, članica odbora za vanjske poslove i odbora za nacionalnu sigurnost britanskog parlamenta, kaže da su “mnogi ozlijeđeni” u napadu blizu Hotela Baron, u kojemu Britanci i Afganistanci podnose zahtjeve za evakuaciju.

“Bomba ili napad iz vatrenog oružja kod sjevernog ulaza u Hotel Baron. Zabrinuta sam da će ovo devastirati evakuaciju – toliko puno ozlijeđenih. Moje je srce s ozlijeđenima i ubijenima”, napisala je na Twitteru.

Novinar BBC-a Secunder Kermani je iz Kabula izvijestio kako videozapisi koji se dijele online pokazuju “gomilu mrtvih tijela, stoga očekujte da će potvrđeni broj umrlih narasti”.

Britanski premijer Boris Johnson predsjedat će kriznim sastankom o situaciji u kabulskoj zračnoj luci u četvrtak poslijepodne, objavio je ured premijera.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron pak istaknuo da situacija može eskalirati do te mjere da ju “ne možemo kontrolirati”. Istaknuo je da se situacija u Afganistanu “značajno pogoršala”, dodavši da je stanje oko zračne luke vrlo opasno.

UK i SAD ranije pozvali na izbjegavanje zračne luke

Američka, australska i britanska vlada upozorile su svoje državljane da ne idu u kabulsku zračnu luku zbog prijetnje terorističkim napadom, prenose agencije u četvrtak dok se bliži krajnji rok za evakuaciju.

Američko je veleposlanstvo u srijedu izdalo upozorenje kojim upozorava građane da izbjegavaju putovanje do zračne luke, dok bi oni koji su već pred vratima trebali odmah napustiti prostor zbog “sigurnosnih prijetnji”.

Britanija je izdala slično upozorenje, a britanski državni tajnik za vojsku James Heappey kazao je da su obavještajni podaci o mogućem bombaškom napadu militanata Islamske države postali “dosta čvršći”.

Objava PAKAO U KABULU: NOVE EKSPLOZIJE, BROJ ŽRTAVA RASTE pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.