PANIKA U PRIŠTINI, SRBIJA NA POTEZU! Tzv. Kosovo se plaši jedne stvari

Extra

Stručnjak za međunarodne odnose Avni Mazreku smatra da Srbija i tokom moratorijuma koji je dogovoren u Vašingtonu nije prestala da lobira za otpriznavanje Kosova, niti je prekinula diplomatske kontakte sa pojedinim zemljama kako bi mogla da interveniše u slučaju integracije Kosova u pojedinim međunarodnim organizacijama, prenosi Ljajmi.

Po njegovom mišljenju, glavni cilj Srbije je da smanji mogućnost članstva Kosova u međunarodnim organizacijama jer je članstvo u tim organizacijama dokaz državnog suvereniteta. Mazreku podseća da je nedavno ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao da je desetak država spremno da povuče priznanja Kosova.

– Centralni fokus Srbije, odnosno spoljne politike Srbije je da spreči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, zašto ja kažem u međunarodnim organizacijama, jer je činjenica da su danas međunarodne organizacije one u kojima se artikuliše suverenitet države. Ali, iako je postojao moratorijum, diplomatski kontakti Srbije sa zemljama koje su oklevale da priznaju nezavisnost Kosova, kao i sa onima koje nisu baš ubeđene da su trebale da priznaju Kosovo, nikada nisu prestali, a posledice po nas i rezultate po Srbiju videćemo narednih dana – rekao je Mazreku za Ljajmi.

On je dodao da odgovor Kosova na ovu situaciju vidi u jačanju veza sa prijateljskim zemljama, čak i prema njegovim rečima, sa zemljama koje oklevaju i još uvek “sumnjaju” u svoju odluku o priznavanju Kosova.

Kosovo može da odgovori na sve ovo tako što će ojačati diplomatske veze sa svojim prijateljskim zemljama, odnosno sa zemljama koje imaju uticaj, sa zemljama koje se eventualno kolebaju i sa zemljama koje sumnjaju u priznavanje Kosova jer može doći do povlačenja priznanja Kosova – objasnio je Mazreku.

Što se tiče kosovske diplomatije, Mazreku je kaže da bi nju trebalo da čine iskusne diplomate i političari.

– Diplomatskom sektoru je neophodna konsolidacija jer sada izgleda kao oblast u kojoj se samo zapošljavalo bez ikakvog principa kako bi se ublažila nezaposlenost. Tako je od proglašenja nezavisnosti i to se mora promeniti – dodao je, između ostalog, Mazreku.

Mazreku ne vidi nedavna otpuštanja i imenovanja ambasadora kao dobre i pozitivne “u odbrani od štete koju je Srbija nanela interesima Kosova”.

Izvor: Srbijadanas.com