PENAVA: “Vrh HDZ-a i SDSS-a su se dogovorili o manipulaciji popisom u Vukovaru”, Pupovac: “Penava laže”

Extra

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u četvrtak je za N1 izjavio da vjeruje da će biti manipulacija s podacima te da postoji dogovor između HDZ-a i SDSS-a.

Vukovarski gradonačelnik objasnio je što smatra problematičnim u provođenju nadolazećeg popisa stanovništva.

“Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. To smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste”, kazao je Penava.

Otkrio je i koliko je ljudi otprilike u Vukovaru, prema podacima kojima on raspolaže.

“Po našim podacima iz 2017. imali smo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000”, rekao je Penava, ističući da će novi popis pokazati da u Vukovaru živi oko 22 tisuće ljudi.

“Ta brojka može biti maksimalno 23, 24 ili 25 tisuća, ali idemo utvrditi realno koliko nas ima”, dodao je.

Komentirao je i moguće kažnjavanje osoba koje ne daju podatke ili daju netočne podatke.

“Popisivač nema pravo utvrđivati autentičnost i istinitost podataka. Uz te dobre zakone u proteklih deset godina nitko živ nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao za iznošenje netočnih podataka. To vam dovoljno govori koliko je sve lijepo i krasno napisano, a koliko, po ružnom hrvatskom običaju, nitko se ničega ne drži”, istaknuo je.

Na pitanje misli li da će biti manipulacije s podacima na ovom popisu, Penava kaže: “Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”, poručio je Penava.

“Penava laže”

Milorad Pupovac također je bio gost N1 Studija uživo gdje je komentirao nadolazeći popis stanovništva. Osvrnuo se na izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je za N1 kazao da vjeruje da će biti manipulacija s podacima te da postoji dogovor između HDZ-a i SDSS-a.

“Ne postoji nikakav dogovor između HDZ-a i SDSS-a, između koalicijskih partnera u vladi osim toga da popis prođe u skladu sa zakonom, u toleranciji, slobodi izjašnjavanja svakog građanina i da dobijemo što je moguće objektivnije podatke”, kazao je Pupovac pa nastavio:

“To što govori Penava je čista laž, kao što je laž kad Penava kaže da smo mi tražili, ja naprimjer, da pripadnici manjina popisuju manjine. To je laž, laž svojstvena toj vrsti političara koji obmanjuju narod.”

Istaknuo je da Penava kao vukovarski gradonačelnik “proizvodi nestabilnost već deset godina”.

“Koristi pitanje ćirilice i pitanje prisustva Srba za produbljivanje međuetničkih odnosa u Vukovaru u najlošijem smislu te riječi do toga da je jučer pretučen jedan mladić od grupe nepoznatih navodno, a poznatih”, rekao je čelnik SDSS-a.

Pupovac je demantirao izjavu Penave da popisivači koji su pripadnici manjina popisuju samo pripadnike manjina, a dodao je i da je Penava predsjednik popisnog povjerenstva za Vukovar i područje oko Vukovara.

“On je kao gradonačelnik u situaciji da prati i nadzire kako se stvar odvija, a istovremeno nastupa kao predsjednik građanske inicijative koja je zabrinuta kako će se to popisivati”, rekao je Pupovac.

“Imate posla s političkim opsjenarom koji od popisa pravi bauk”, poručio je.

Objava PENAVA: “Vrh HDZ-a i SDSS-a su se dogovorili o manipulaciji popisom u Vukovaru”, Pupovac: “Penava laže” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.