KOMŠIĆ: “ODBACIVANJE KONSTITUTIVNOSTI JE PRAVNA, MORALNA I POLITIČKA OBAVEZA”

Extra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da može napredovati samo ono društvo u kojem se etničko poštuje kao identitet, ali se ne uzima kao bilo kakav kriterij, u bilo čemu, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

-Odustajanje od koncepta konstitutivnosti ima svoje pravno, političko i moralno opravdanje. Kada je riječ o pravnom aspektu, ne može se gubiti iz vida činjenica da je Europski sud za ljudska prava u slučajevima Zornić te Sejdić i Finci jasno naglasio da se na konstitutivnost moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja i da je toliko godina nakon sukoba došlo vrijeme da se uvede potpuna demokracija. Tko ne vjeruje meni, neka pročita te presude, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasivši da postoji pravna, politička i moralna obaveza odbacivanja konstitutivnosti.

-Prigovori u vezi s tim da postoje apelacije pred Ustavnim sudom BiH podnesene prije 20 godina, a koje u skladu sa postojećim Ustavom utvrđuju postojanje konstitutivnosti, ne govore ništa protiv zahtjeva Europskog suda za ljudska prava za odbacivanjem konstitutivnosti, nego čak nasuprot toga u prilog tog zahtjeva na kojem se temelji moj prijedlog, jer su europske presude donesene nakon tih apelacija, a znamo da Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava u tome smislu ima prednost.

Stoga pravno gledajući odbacivanje konstitutivnosti je naša međunarodna obaveza, obzirom da se moraju poštovati presude iz Strassbourga. S političkog aspekta gledano, konstitutivnost je etnički koncept koji svoje ishodište pronalazi u političko- pravnim odnosima bivšeg SSSR-a, u tzv. “narodnoj demokraciji”, i taj koncept je bio zastupljen i u bivšoj državi, koja je kao i socijalizam i njegova ideologija, propala, pojašnjava Komšić.

Kaže da je Dejtonski Ustav kompromis između zapadne građanske demokratije, te sa druge strane konstitutivnosti kao zaostavštine komunizma.

-To je privremeni kompromis između građanskog i etničkog koncepta. Obzirom da se na idejnom ali i praktičnom nivou zalažem za građansku državu, na principu jedan čovjek jedan glas, državu sa jednim predsjednikom, i smanjenim ovlastima tog predsjednika, državu koja bi imala jedan premijersko kancelarski model, a ne tri predsjednika i nerealnu nadmoć Doma naroda nad Predstavničkim domom, s obzirom na sve to, i na presude EU suda koje mi daju za pravo, ja se otvoreno, transparentno i dosljedno zalažem za odbacivanje konstitutivnosti, i formiranje građanske države, normalne države, kakve su sve demokratske države svijeta, poručio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da može napredovati samo ono društvo u kojem se etničko poštuje kao identitet, ali se ne uzima kao bilo kakav kriterij, u bilo čemu.

-Države u kojoj činjenica da si Bošnjak, Hrvat, Srbin, Rom Židov, ne smije biti niti prednost niti otežavajuća okolnost. Dakle, za jednakost svih građana, njihovih prava, identiteta bili oni etnički, vjerski ili neki drugi. Na kraju, s moralne tačke gledišta, nema ništa loše u tome da se konačno umjesto odlučivanja po etničkom principu koje je nažalost još uvijek dominantno, uvede demokratsko odlučivanje, i to nije samo pravna i politička nego i moralna kategorija. Društvo u kojem postoji etnički kriterij, primjera radi pri zapošljavanju, gdje se gleda na etničku a shodno tome i stranačku pripadnost, a ne gleda se prije svega na sposobnost građanina kao pojedinca, takvo društvo ne može napredovati, kazao je Komšić.

 

Objava KOMŠIĆ: “ODBACIVANJE KONSTITUTIVNOSTI JE PRAVNA, MORALNA I POLITIČKA OBAVEZA” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.