PLENKOVIĆ: “CIJENE HRANE I ENERGIJE RASTU, perspektiva je uvjetovana klimatskim promjenama”

Extra

U Podravkinu rekreacijskom centru u Koprivnici održava se konferencija Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva”. Na skupu je premijer Andrej Plenković.

U panel-raspravi sudjeluje ministar financija Zdravko Marić, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Uvodno se na konferenciji obratio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Ovo je četvrti put da se konferencija održava u Koprivnici.

“Lanjska konferencija je bila u okolnostima pandemije koronavirusa koja je izazvala najveću zdravstvenu i gospodarsku krizu od Drugog svjetskog rata. Tada sam naglasio da je Vlada odnosno država odigrala najsnažniju i najveću kartu koju je imala, a to je da je opravala svoju ulogu. U najvećoj krizi je stala iza hrvatskog privatnog sektora, stala iza hrvatskog radnika i rezultat toga je da smo očuvali radna mjesta u najvećoj gospodarskoj krizi do sada i očuvali likvidnost naših poduzeća”, rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi HRT.

“Usporedno smo upravljali s zdravstvenim sustavom, drugim elementima krize, omogućili da Hrvatska zadrži financijsku stabilnost i stvorili uvjete za reaktiviranje i oporavak gospodarstva”, dodao je.

“Imali smo vrlo dobru i kvalitetnu reputaciju u odnosu na postignuća prije krize Covida-19. To je krasilo Hrvatsku do momenta do kad nije naletio Covid-19. Zahvaljujući tome zadržali smo povjerenje, Hrvatskoj su vjerovali i međunarodne institucije i financijke institucije, agencije za kreditni rejting, financijska tržišta. Imali su povjerenje, shvatili su gdje nam je sidro i rekli su oni znaju kuda idu, vjerujemo ovoj ekipi i vjerujemo njihovom planu i to je bio ključ. Povjerenje uz političku stabilnost stvorilo je okvir da smo danas ovdje gdje svi zajedno jesmo”, naglasio je premijer.

Ozbiljna upozorenja i sistemske prijetnje

“Okolnosti su vrlo zahtjevne. Perspektiva će biti uvjetovana s sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima, rastu cijena hrane i energije. To su ozbiljna upozorenja i sistemske prijetnje za koje ćemo morati nalaziti odgovore i na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. Jedan od odgovora na to je ubrzati digitalnu i zelenu transformaciju našeg gospodarstva, ulaganjem u nove tehnologije koristeći izdašnja europska sredstva koja smo osigurali i time činiti sve da budemo otporniji i konkurentniji”, istaknuo je.

Izlaganje je podijelio u tri ključna poglavlja:

1) pokazatelji gospodarskog oporavka kao polazišnoj točci naših politika,
2) Ključni procesi koji će povećati našu konkurentnost i otpornost,
3) Elementi kako mi to vidimo Hrvatsku kakvu trebamo,

istaknuo je premijer.

Govorio je o makroekonomskim pokazateljima, rastu BDP-a, zaposlenosti koja je najveća u zadnjih 13 godina.

“Prosječna plaća u lipnju 7175 kuna, što je povećanje od 27% u odnosu na početak mandata, odnosno 1533 kune više”, naglasio je premijer. Istaknuo je kako rastu i investicije te da su bili stvoreni uvjeti za uspješnu turističku sezonu.

Najavio je da bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku.

“Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas”, rekao je premijer.

Objava PLENKOVIĆ: “CIJENE HRANE I ENERGIJE RASTU, perspektiva je uvjetovana klimatskim promjenama” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.