PLENKOVIĆ SE SLAŽE? Talijani će naplaćivati naše autoceste? Morao bi se mijenjati zakon

Extra

Talijanska tvrtke Telepass, koja u Italiji pruža usluge Europske elektonske naplate cestarine (EENC), želi sa svojim ENC uređajima naplaćivati cestarinu na hrvatskim autocestama, saznaje Jutarnji list.

U tijeku su razgovori HAC-a i Telepassa oko uvjeta ulaska na hrvatsko tržište, donosi dnevnik u broju od nedjelje.

Bez zaustavljanja

Ako bi Telepass ušao na hrvatsko tržište, korisnici njegova ENC uređaja ili nekog drugog Telepassova kompatibilnog uređaja u Hrvatskoj bi mogli ući na autocestu bez kupovanja ENC uređaja od HAC-a ili Bina Istre.

Hrvatski vlasnik Telepassova uređaja mogao bi i plaćati cestarinu u svim drugim državama EU u kojima ta tvrtka ima ugovor o pružanju usluge Europske elektronske naplate cestarine. Da bi se pak s HAC-ovim ENC uređajem mogla plaćati cestarina u Italiji, HAC bi morao sklopiti ugovor s tamošnjim upraviteljima autocesta.

Europska komisija još je prije nekoliko godina usvojila Direktivu o jedinstvenom sustavu elektronske naplate cestarine na cijelom području EU, no on se u praksi pokazao neprovedivim. Stoga je nedavno donesena nova Direktiva o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene podataka o neplaćanju cestarine na području Unije koja znatno pojednostavljuje EENC.

Hrvatska mora mijenjati zakone

Prema toj Uredbi, jedan pružatelj usluge EENC-a trebao bi korisniku omogućiti plaćanje cestarine putem jednog uređaja u najmanje četiri članice Unije. Ovu direktivu Hrvatska će implementirati u svoj novi Zakon o cestama koji je u javnoj raspravi te će se njima olakšati ulazak stranih pružatelja usluge naplate EENC-a.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Telepass ne želi čekati uvođenje novog sustava elektronske naplate cestarine u Hrvatskoj već na ovo tržište želi ući što prije, što je i razumljivo s obzirom na velik broj talijanskih državljana koji dolaze na jadransku obalu te uzeti dio financijskog kolača od naplaćene cestarine u Hrvatskoj.

Prema novom zakonu, HAC bi Telepassu plaćao naknadu za pružanje usluge EENC-a, a tek će se odrediti koliko će ona iznositi, donosi Jutarnji list.

Objava PLENKOVIĆ SE SLAŽE? Talijani će naplaćivati naše autoceste? Morao bi se mijenjati zakon pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.