POČEO DOMINO-EFEKT: Nakon INAe i drugi najavljuju prodaju isključivo do isteka zaliha

Extra

Iz Tifona navode kako bi uskoro moglo doći do nestašice premium goriva.

Naime, priopćili su da će se nakon Uredbe Vlade njihova premium goriva, EVO Eurosuper 100+ Premium i EVO Eurodiesel Premium prodavati do isteka postojećih zaliha. Istu stvar je već ranije ovog tjedna već učinila i Ina.

“16. listopada na snagu je stupila Uredba Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Nastavno na to, obavještavamo kupce da će opskrba gorivima EVO Eurosuper 95, EVO Eurodiesel i Eurodiesel plavi biti kontinuirana i neometana, dok će se naša premium goriva, EVO Eurosuper 100+ Premium i EVO Eurodiesel Premium prodavati do isteka postojećih zaliha”, navode u Tifonu.

U Tifonu podsjećaju kako sva njihova EVO goriva sadrže aditive, no u premium gorivima ih ima više.

“Upravo na taj segment goriva odredbe propisane Uredbom imaju značajan negativan efekt, čime direktno nepovoljno utječu i na cjelokupno poslovanje, što za posljedicu ima privremenu obustavu opskrbe prodajnih mjesta premium gorivima. Nadamo se skorom stabiliziranju situacije, a za sve novosti pratite naše službene kanale”, priopćili su iz Tifona.

Isto je već učinila i Ina

Kao što smo već naveli, Tifonov potez uslijedio je nakon što je i Ina – u petak izvijestila da će zbog Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, čije odredbe uzrokuju značajan negativni utjecaj na poslovanje kompanije, svoja premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha, dok je opskrba standardnim gorivima sigurna. Ina je također ocijenila da Vladina uredba uzrokuje značajan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, posebno u odnosu na premium goriva, te da neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima.

Vlada je idućih 30 dana ograničila cijene benzina i dizela

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Marušić: Ova odluka je štetna, na gubitku će biti svi

Podsjetimo, vezano baš za ovu problematiku, jučer je prometni stručnjak Željko Marušić naveo kako je odluka o ograničavanju cijena goriva zapravo štetna i da će u konačnici na gubitku biti svi.

Ova odluka vlade protivna stručnim, ekonomskim i tehničkim kriterijima te je u funkciji političkog marketinga. Eto, vlada vodi računa o interesima građana, odnosno vlasnika automobila… “, naveo je Marušić.

Smatra da su zbog toga nužne sljedeće mjere:

“Kratkoročno: omogućiti distributerima da uz obično gorivo po ograničenoj cijeni, nude i premium gorivo po tržišnim uvjetima, čak i po cijenu manjka ponude običnog goriva. Dugoročno: trošarinu goriva mijenjati ovisno o socijalnim, gospodarskim i turističkim prilikama. Nije nam u interesu da naši građani odlaze tankirati u istočna susjedstva, a itekako nam je nacionalni interes, kao dominantno cestovnoj turističkoj destinaciji, turiste privlačiti i za nekoliko postotaka nižom cijenom goriva nego u turističkom okruženju”, navodi Marušić.

 

Objava POČEO DOMINO-EFEKT: Nakon INAe i drugi najavljuju prodaju isključivo do isteka zaliha pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.