MIGRANTI SE ŽALE NA HRVATSKU POLICIJU: ‘Oduzmu nam odjeću, cipele, sve, i tuku nas. Bos sam hodao nazad 25 km…’

Extra

Od početka godine do sad zabilježili smo 7200 pushbackova. 25 posto od toga bilo je uz primjenu izrazitog fizičkog nasilja, između ostalog uz udarce, ugrize pasa i oduzimanje imovine, navodi u videoprilogu objavljenom u Süddeutsche Zeitungu predstavnik za BiH nevladine humanitarne organizacije Dansko vijeće za izbjeglice. To bi značilo da je ove godine bilo oko 1800 dokumentiranih slučajeva nasilja nad migrantima na granici Republike Hrvatske.

Videoprilog počinje u šatorskom kampu migranata kod Velike Kladuše. Reporter navodi se tu svi nadaju da će se ipak nekako skrasiti negdje u nekoj od članica EU-a i da ih u tome ne mogu, kako kažu, obeshrabriti niti nasilje niti pushbackovi. “Kad nas deportiraju, oduzmu nam odjeću, cipele, sve i tuku nas. Hodao sam 25 kilometara nazad bez cipela”, ispričao je 18-godišnji Ruslan, prenosi RTL.

U prilogu se dalje podsjeća na to da je MUP RH nedavno priznao pojedinačne slučajeve nasilja nad migrantima, te da je bila riječ o posljedici otkrića višemjesečnog istraživačkog rada nekoliko velikih medijskih kuća iz EU-a.

U tom je sudjelovao, između ostalih, i RTL Hrvatska. Došlo je do ogromnog pritiska iz EU-a, navodi se na stranici Süddeutsche Zeitunga i zahtjeva izvršnih tijela EU-a od Hrvatske da razjasni sve optužbe i sve prikazano u brojnim reportažama koje su se danima vrtjele diljem Europe.

Objava MIGRANTI SE ŽALE NA HRVATSKU POLICIJU: ‘Oduzmu nam odjeću, cipele, sve, i tuku nas. Bos sam hodao nazad 25 km…’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.