Poliklinika o presudi: “MI SE OD NAPADA I PROZIVKI SMIJEMO BRANITI JEDINO SUDSKI, jer ne smijemo komentirati slučajeve”

Extra

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba ocijenili su nedopustivim da se javna riječ i javni prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti te su istaknuli kako su u protekla dva mjeseca izloženi prozivanjima i napadima putem društvenih mreža.

Ti pritisci i prijetnje koje nam upućuju pojedini roditelji nezadovoljni nalazima koji nisu pisani po njihovim željama otežavaju redovni rad naše ustanove. S obzirom na to da se ne možemo javno braniti i komentirati niti jedan slučaj konkretno, jedino što je Poliklinika mogla poduzeti jesu pravne radnje“, izvijestilo je Stručno vijeće u priopćenju Poliklinike.

Zbog toga je, kažu, doneseno rješenje kojim je određena mjera kojom se zabranjuje jednom portalu objavljivati sadržaje u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni radi i dostignuća Poliklinike i ravnateljice Gordane Buljan Flander.

Naveli su i da Poliklinika ne vodi evidenciju o broju poslanih obavijesti o sumnji na kršenje dječjih prava nadležnim institucijama, pa su tražili od MUP-a te podatke i dobili odgovor da su od 2016. do danas samo MUP-u poslali 982 obavijesti o sumnji na zlostavljanja i/ili neadekvatnih postupanja prema djeci.

Poliklinika je, s obzirom na neistinite medijske objave u kojima su optuženi za proglašavanje velikog broja majki otuđiteljicama, napravila i analizu za 2019.

“Od obrađene 1277 djece u toj, 2019. godini, kod njih 42 je utvrđeno da odbijaju kontakt s jednim od roditelja. Od toga za 16 djece je utvrđeno otuđenje multidisciplinarnom obradom. Kod 355 djece je utvrđena narušena komunikacija između roditelja tijekom i nakon razvoda, za 41 dijete je za oboje roditelja utvrđeno da vrše neprikladan pritisak tijekom ili nakon razvoda. Dodatno, kod 32 djece je utvrđeno da majka vrši neprikladan pritisak, a kod 23 djece je to utvrđeno za oca”, naveli su.

Iz Poliklinike su također istaknuli da se stručna procjena ne temelji na “vjerovanju izjavama jednog ili drugog roditelja”, nego da obradu djeteta provodi multidisciplinarni tim stručnjaka.

Ustvrdili su i da su lažne informacije da roditelji u razvodu braka moraju dovoditi dijete u Polikliniku.

“To nije točno, samo u Zagrebu postoje još tri zdravstvene ustanove koje su kadrovski opremljene za obradu i tretman djece, o čemu smo dobili i očitovanje Ministarstva zdravstva”, napomenuli su.

Netočnim smatraju i tekstove u kojima se kontinuirano provlači teza da se “nalazom jedne zdravstvene ustanove roditeljima oduzimaju ili dodjeljuju djeca”.

“O skrbništvu uvijek odlučuje sud, i to na temelju brojnih dokaza, iskaza, dokumentacije iz raznih ustanova, među kojima može biti i nalaz zdravstvene ustanove koji nikada nema težinu vještačkog nalaza. Za konačnu odluku o skrbništvu nadležan je i odgovoran sud, a ne jedna zdravstvena ustanova”, stoji u priopćenju.

Uz ostalo, naveli si kako su, kao javna ustanova, otvoreni za preispitivanje njihova rada te za stručni i utemeljeni dijalog svih koji se bave zaštitom djece.

Objava Poliklinika o presudi: “MI SE OD NAPADA I PROZIVKI SMIJEMO BRANITI JEDINO SUDSKI, jer ne smijemo komentirati slučajeve” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.