ZVEZDA MI JE UPROPASTILA KARIJERU: Nisam pijanac hoću svoje

Extra

Mnogi stranci su se dokazivali na terenima Superlige Srbije. Najčešće su to bili klubovi kao što su Crvena zvezda ili beogradski Partizan. Bilo je i onih internacionalaca koji su ostavili dubok trag u srpksom fudbalu ali niko nikada neće biti kao nekadašnji reprezentativac Poljske Gžegož Bronovicki, koji je neslavno okončao saradnju sa crveno-belima.

Bronovicki je leta 2007. godine stigao na Marakanu kao čovek koji je Kristijana Ronalda stavio u džep na meču Poljske i Portugala. “Delije” su bile oduševljene jer je Poljak tada bio prilično zvučno ime i trebalo je da predstavlja veliko pojačanje.

Odlični levi bek, koji je do 17. godine bio rudar, stigao je Beograd iz varšavske Legije. Tada 25-godišnjak stigao je u ekipu Boška Đurovskog.

Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Stojković bio je oduševljen potencijalom poljskog defanzivca.

– Jel ste videli kakvog smo beka doveli. Može da igra i na levoj i na desnoj strani. Ubojit je u ofanzivi. A na meču između Poljske i Portugala stavio je u džep Kristijana Ronalda – govorio je tada Stojković.

Međutim, ubrzo su u Zvezdi shvatili da je dolazak Bronovickog bio veliki promašaj.

Shvatili da Poljak ima velikih problema sa alkoholom. Emotivni slom doživeo je na gostovanju u Kruševcu kada mu je trener Aleksandar Janković rekao da neće početi meč protiv Napretka.

Bronovicki je tada napustio hotel i otišao u obližnju birtiju. Čitava ekipa crveno-belih ga je pronašla za stolom sa pivom u jednoj i pljeskavicom u drugoj ruci.

– Pustite me, hoću da jedem pljeskavicu – kroz suze je pričao Bronovicki.

Poljak je napustio Ljutice Bogdana i Beograd posle samo 12 meseci i vratio se u Poljsku.

Da rastanak nije bio nimalo prijatan isticao je i sam Bronovicki kada je u svojim izjavama često spominjao kako mu je Zvezda upropastila karijeru.

Bronovicki je u intervjuu za Alo, 2014. godine, istakao da mu klub duguje 840.000 evra kao i da je doživeo tešku povredu u Beogradu.

– Zvao me je pre nekoliko dana kapiten Nikola Mijailović i zamolio me da pristanem da mi se plati u dve rate. Složio sam se nekako i rekao mu da nije problem da sačekam još tri meseca, ali da je problem to što iz Zvezde ne uplaćuju pare već šest godina! Zato sam skeptičan i mislim da će ponovo pokušati da me prevare. Niko me sa „Marakane“ od čelnika kluba nije zvao od kada sam otišao iz Beograda (2008. godine), a čujem sada da pričaju svašta okolo, da sam pijanac, prevarant i druge neistine – rekao je Bronovicki u intervjuu za naš list 2014. godine i dodao:

– Ja samo tražim ono što mi pripada, a što su mi njeni šefovi potpisom zagarantovali. Ništa više. To sam zaradio kao profesionalni fudbaler, iako sam zbog Zvezde i svoje zdravlje ugrozio, a karijeru i život upropastio – dodao je Bronovicki, a potom otkrio o čemu se zapravo radi:

– Dok sam igrao na “Marakani” stradali su mi ligamenti kolena, pa nisam nigde mogao da nastupam kasnije. Pokušao sam, potom, u Gornjiku i Ruhu, ali nisam mogao da vežem celu polusezonu jer je povreda bila teška. Prevarili su me i u Zvezdi, rehabilitacija posle povrede je bila loša, lekari nestručni, pa me nisu dobro ni izlečili.

Nakon odlaska sa Marakane, igrao je za Gornjik i Ruh, da bi karijeru završio u drugoligašu Motoru iz Lubina 2014. godine.

Trenutno je zaposlen kao skaut u ekipi Gornika iz Lehne.

Republika.rs