Pre 5 godina Marko je zasadio 700 sadnica leske – evo gde je sad i da li se ovaj posao isplati

Zanimljivo

Marko Stojić iz Bača je krajem 2016. godine zasadio oko 700 sadnica leske na površini od 1,6 hektara zemlje lošijeg kvaliteta V, VI i VII klase. Izabrao je italijanske sorte kojima odgovara naša klima. Sadnice su posađene u osam redova, razmak između centralnih redova je sedam, a između krajnjih je 4,5 metra.

„Zemljište na kome sam zasnovao zasad leske je VII klasa, te sam odmah morao da izbušim bunar. Iskoristio sam priliku kada je država podsticala mlade poljopivrednike i nabavio 13 solarnih panela“, objašnjava Stojić dodajući da je 2018. godine postavio žičanu ogradu i tako zaštitio mlade sadnice.

Zasadio je šest različitih sorti, a pored osnovnih tu su i oprašivači, odnosno sorte koje cvetaju u povoljno vreme kako bi oprašile glavne. Kod orezivanja se opredelio za dve forme: nisko stablo u obliku vaze i u obliku žbuna. Zasad leske treba redovno održavati, štititi od bolesti, prihranjivati, što iziskuje ulaganja.

Kako kaže Marko, lesku treba blagovremeno zaštititi od grinja, vaši i lešnikovog surlaša, kao i monilije koji mogu znatno da smanje rod i kvalitet. Tokom letnjih meseci obavezno je navodnjavanje.

Prošle godine za svoj trud i ulaganja nagrađen je neočekivano dobrim rodom.
„Ovo je bilo bolje od školskog primera, bio sam prezadovoljan, ali moram napomenuti da ja vodim računa o zasadu, ništa ne prepuštam slučaju, tako da nikada ne dovodim u pitanje ulaganja u hemiju, prihranu. Na tim stvarima neću da štedim“, ističe Stojić.

Lešnik je oduvek bio na dobroj ceni, ali za uzgajanje treba dosta ulaganja i truda. Marko planira proširenje posla i kupovinu novih mašina, i nada se pomoći države.

„Bilo bi lakše kada bi država više pomagala mlade poljoprivrednike, sitnije posede, jer jači postaju još jači, a sitniji još slabiji. Ne očekujem da se obogatim od prodaje lešnika, ali bih voleo da mojoj porodici to bude siguran dodatni prihod“, kaže za kraj Marko Stojić.