PREDSJEDNICA POVJERENSTVA: “MINISTAR JE ODMAH TREBAO REĆI NA ČIJU JAHTU ODLAZI LJETOVATI”

Extra

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražit će od Ministarstva financija, porezne uprave i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, ali i ostalih institucija sve podatke o njihovim odlukama koje bi mogle biti povezane ili su utjecale na poslovanje poduzeća u vlasništvu riječkog poduzetnika Blaža Pavičića. Uz to, nastojat će provjeriti i sve slične situacije u ustanovama ili trgovačkim društvima u kojima je ministar financija Zdravko Marić u nekom nadzornom tijelu.

Najavila je to jučer Novom listu predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković i to je samo početak istrage u predmetu što ga je povjerenstvo otvorilo u slučaju ljetovanja ministra financija na jahti poduzetnika Pavičića, za kojeg Marić tvrdi da mu je prijatelj. Kad pribavi tu dokumentaciju, povjerenstvo će na osnovu nje donijeti odluku o tome hoće li uopće utvrđivati je li Marić bio u sukobu interesa.

Teret dužnosnika

– Prvo moramo utvrditi činjenice da bismo vidjeli kako dalje postupati. Zatražit ćemo samo odluku iz razdoblja u kojem je Zdravko Marić ministar, jer je njegov mandat relevantan, uostalom, koliko sam mogla pročitati u novinama, poduzetnik o kojem govorimo je rekao da su oni od tada i prijatelji. No, ono što već sada mogu reći o slučaju je da je ministar trebao odmah medijima, odnosno javnosti reći ime prijatelja na čijoj je jahti ljetovao. Na njega se s obzirom na to na kakvoj je funkciji može utjecati i razumljivo je da je zanimanje javnosti veliko, ministar bi i sebi učinio dobro da je bio transparentan i odmah rekao ime, napominje Novaković.

Dodaje da bi dužnosnici morali znati da skrivanjem imena, iako to možda i nije slučaj, sugeriraju da nešto skrivaju, pa je i za njih najbolje i nužno da budu transparentni.Pravo javnosti u slučaju dužnosnika da sazna i tko su im prijatelji ako s njima ljetuju na jahti je, napominje Novaković, teret koji ide uz javnu dužnost, a problemi nastaju kad se takve stari nastoje sakriti.

Upravo je za netransparentnost vladajućih, pa i ministra Marića, jučer optužila i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je, čim su objavljene ministrove fotografije s ljetovanja, uputila premijeru Andreju Plenkoviću zastupničko pitanje u kojemu je zatražila da otkrije javnosti o kome je riječ.

– Zajednički nazivnik za način upravljanja vladajućih struktura jest netransparentnost. Tako taj ministar Marić najprije kaže da neće reći čija je jahta, pa onda da će razmisliti hoće li reći, da bi nakon nekoliko sati otkrio identitet svog navodnog prijatelja, kazala je Krišto na konferenciji za novinare u Saboru. Objava identiteta Marićevog prijatelja za Vidović Krišto je potvrda »da je vladajuća struktura međusobno uvezana, da između Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a i njihovih satelita nema razlike, a da su ideološka lamentiranja samo dimna zavjesa za nečasne rabote koje rade«.

Kaže da je smiješna i tvrdnja da ministar financija, koji je nadređen Poreznoj upravi i Uredu za sprečavanje pranja novca, ne može utjecati na poduzetnika.

Pogodovanje moćnicima

– Upravo obitelj Pavičić ima poslove s poreznim oazama i to je upravo nadležnost Marićevog ministarstva. Njegove tvrdnje o nepostojanju mogućnosti pogodovanja uvreda su zdravog razuma. Međutim, ministar Marić pripada strukturi ljudi za koje, istina, uljuđenost ili poštovanje zakona ne igraju nikakvu ulogu, tvrdi Krišto. Ona kaže da je ljetovanje na jahti poduzetnika Pavičića samo još jedan dokaz da sadašnja Vlada otvoreno pogoduje moćnicima, a rigorozno postupa prema običnim građanima.

Objava PREDSJEDNICA POVJERENSTVA: “MINISTAR JE ODMAH TREBAO REĆI NA ČIJU JAHTU ODLAZI LJETOVATI” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.