NOVINAR IMIGRANT UPOZORAVA: ‘Mislite da su Afganistanci, koje će primiti Hrvatska, liberalniji od talibana?’

Extra

–  Prateći medije može se steći kriva predodžba da su obični Afganistanci puno liberalniji od radikalnih talibana. No, to nije tako. Baš bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi im primjerice u stranci ‘Možemo!’ objasnili ženska prava ili prava LGBT zajednice’, sarkastično je komentirao kolumnist Večernjeg lista Hassan Haidar Diab u  Podcast inkubatoru.

Podsjetimo, potvrđeno je da će Hrvatska primiti dio izbjeglica iz Afganistana.  Ankete koje su prenijeli neki naši portai daju Diabu za pravo.

One naime otkrivaju kako se Afganistanci doduše boje talibana ali  podržavaju šerijat, kamenovanje, rezanje ruku…

Nevjerojatnih 99% ispitanika – dakle, gotovo svi – smatra da šerijat, odnosno islamsko pravo, treba biti službeni zakon. Njih 73% vjeruje da je šerijat riječ Božja koja je otkrivena čovjeku, a 67% vjeruje da postoji samo jedan ispravan način tumačenja šerijata.

61% afganistanskih ispitanika odgovorilo je da bi se šerijat trebao primjenjivati nad svim građanima, a ne samo nad muslimanima. Naravno, interpretacije oko toga kako se točno šerijat treba primjenjivati općenito se razlikuju među muslimanima diljem svijeta, ali čak 81% Afganistanaca podržava fizičko kažnjavanje u sklopu šerijata – takozvani hudud – za zločine poput pljačke. A kazna koja je po šerijatu predviđena za pljačku je – rezanje ruke.

 

Objava NOVINAR IMIGRANT UPOZORAVA: ‘Mislite da su Afganistanci, koje će primiti Hrvatska, liberalniji od talibana?’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.