PROPALA TEORIJA CJEPLJENJA? Zaražene dvije trećine pacijenata u Rijeci, svi su cijepljeni…

Extra

Iako je od 4. listopada na snagu stupila odluka o primjeni covid-potvrda u zdravstvu i socijali, što znači da svi koji primjerice ulaze ili rade u bolnicama, moraju imati potvrdu da su cijepljeni ili testirani. Usprkos tome, koronavirus je ušao na gastroenterologiju riječkog KBC-a gdje je zaraženo dvije trećine pacijenata, piše Novi list.

Radi se o odjelu na kojem uglavnom leže bolesnici s komorbiditetima, kao i pacijenti s karcinomom. Osim zaraze među pacijentima, zaraženo je i medicinsko osoblje koje je bilo cijepljeno, ali, doznaje se, cijepljena je bila i većina pacijenata.

Zaraženo 19 pacijenata

Uprava KBC-a za Novi list je potvrdila da je zaraženo 19 pacijenata na odjelu. Kazali su i to da je virus stigao s pacijentom koji je bio negativan na testu. Također, tvrde i to da se u bolnici provode visoke mjere opreza, zbog čega svi pacijenti prije hospitalizacije moraju obaviti PCR test, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne.

“Utvrđeno je da je na Odjelu gastroenterologije 19 pacijenata zaraženo bolešću Covid-19, zbog čega su pravovremeno preseljeni na COVID-odjel uz odgovarajuću gastroenterološku skrb. Nitko od tih bolesnika za sada nije razvio teži oblik Covid-19”, poručili su iz Uprave, dodajući da su svi pacijenti prilikom prijma imali negativan PCR test na koronavirus.

Za vrijeme prodora koronavirusa na odjelu je bilo ukupno 27 bolesnika, a svi su smješteni u izolaciju te će biti ponovno testirani prije povratka na odjel.

“Žurnim izvidom tima za kontrolu bolničkih infekcija u suradnji s epidemiološkom službom, utvrđeno je kako je svih 59 zaposlenika Zavoda za gastroenterologiju u trenutku pojave zaraze imalo negativan PCR test, s izuzetkom jedne nemedicinske djelatnice koja je temeljem ranijeg preboljenja imala važeću digitalnu COVID-potvrdu i u radu koristila zaštitnu opremu”, kazali su iz KBC-a.

Zaraženi je vjerojatno bio ‘lažno negativan’ na testiranju

Iako nema točnog saznanja o tome tko je donio koronavirus na bolnički odjel i proširio zarazu, iz bolnice poručuju da je najvjerojatnije da se radi o pacijentu koji je bio prilikom hospitalizacije negativan na testiranju te kasnije razvio bolest.

“Procjenjujemo da je virus na odjel unesen putem jednog pacijenta kod kojeg je u periodu inkubacije došlo do razvoja infekcije, jer nažalost, karakter bolesti i inkubacijski period ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze”, poručili su iz bolnice. Zbog cijele situacije iz bolnice izražavaju žaljenje te naglašavaju da od početka pandemije ulažu velike napore kako bi osigurali najbolju medicinsku skrb pacijentima.

“Dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave. Globalno je poznato da zbog karaktera bolesti usprkos svim mjerama, ipak ostaje određeni rizik. Riječ je o realnoj opasnosti koju predstavlja inkubacijsko razdoblje u kojem je bolesnik pri prijmu PCR negativan, a potom može unutar nekoliko dana postati pozitivan sa ili bez simptoma bolesti, tumače u bolnici okolnosti širenja zaraze. Preventivne mjere su usklađene s nacionalnim smjernicama, uključuju testiranje bolesnika kod prijma u bolnicu i njihovo zadržavanje u izolaciji do prispijeća negativnih PCR testova, a provode se i propisane preventivne mjere za osoblje, kontrole i testiranja, kao i trajno nošenje osobne zaštitne opreme”, poručili su iz riječkog KBC-a dodajući da je brzom reakcijom uspješno spriječeno značajnije širenje zaraze unutar bolnice.

Objava PROPALA TEORIJA CJEPLJENJA? Zaražene dvije trećine pacijenata u Rijeci, svi su cijepljeni… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.