SESVETSKI KRALJEVEC: “Ako gradonačelnik ne odveze glomazni otpad imat će prosvjed”

Extra

Bude li se otpad u Uniji Novi držao i jedan dan više od 75 dana, bit će problema. Imat ćemo veliki prosvjed, najavljuje Mario Ivančić za Večernji list. Stanovnik je Sesvetskog Kraljevca, naselja koji je “domaćin” tvrtke Unija Nova i glomaznog otpada koji u njihovo skladište dolazi već nekoliko dana, a to će se i nastaviti sljedećih nešto više od dva mjeseca. Mjesni odbor posjetili novinari su posjetili nakon današnjeg obilaska skladišta u Uniji Novi i putem pokušali doznati što točno njima smeta u vezi cijelog ovog slučaja.

– Živim u naselju Iver, radi se o mjestu s puno mladih i mnogo djece i zadovoljni smo kvalitetom života ondje. Ovdje se radi o jednom potezu koji narušava kvalitetu života – objašnjava svoje viđenje stvari Dinko Kramić, dio ekipe s kojom smo razgovarali u lokalnom kafiću.  I ogorčen je što se  u mjesni odbor, kojem kronično fali sadržaja poput vrtića i kvalitetnih prometnica, umjesto pozitivnih promjena donosi još otpada. – I još smo to saznali preko press konferencije. Imamo u Kraljevcu i Agroproteinku koja užasno smrdi, a odlagalište u Uniji ne izgleda jako lijepo – govori dalje.

Nemaju ništa protiv tvrtke koja će primati glomazni otpad, naglašavaju naši sugovornici, niti sumnjaju u njihovu kompetenciju. Pitamo ih vjeruju li izjavama da je odlaganje samo privremeno, da otpad ne smrdi i da neće doći do zagađenja, a pokazujemo im i snimku obilaska skladišta koju smo napravili netom prije dolaska u naselje.  – Tako je bilo i s Agroproteinkom. Kao, onečišćenja nema, pa su navodili primjere kako postoje takva postrojanje u centru Beča. I užasno je smrdilo. Sad je to bolje nego je bilo prije, stavili su hrpu filtera. Ali ipak. Bojimo se da nas se ne prevesla opet – kaže pak M. Ivančić.

Ad hoc rješenja i nepromišljene odluke ne smiju se prelamati preko leđa stanovnika Sesvetskog Kraljevca koji je zelen i divan za živjeti, naglašava pak Marko Blažević, predsjednik mjesnog odbora.  – Jako volimo svoju prirodu i štitit ćemo je svim raspoloživim sredstvima. Uputio sam pitanja gradonačelniku – zašto baš Kraljevec, što točno spada pod glomazni otpad i što će se ondje dovoziti, što je konkretno potpisano u ugovoru, koji kapacitet ima skladište, koja je točna kubikaža, kojom će se dinamikom odvoziti taj otpad, jer 75 dana je dugo vrijeme da se dovozi otpad iz cijelog grada – kaže Blažević.

Stanovnici Kraljevca, u svakom slučaju, žele znati zašto je za glomazni otpad odabrano baš njihovo naselje, te zašto im nitko nije prethodno javio da će postati domaćini novih hrpa otpada, pa makar se taj otpad nalazio u ograđenom kompleksu. No, kako ništa oko toga trenutno ne mogu učiniti, preostaje im pričekati prolazak najavljenih 75 dana i vidjeti što se dogoditi poslije.  – 76. dan, ne bude li priča završena, mi izlazimo na ulice – obećaje Ivančić.

 

Objava SESVETSKI KRALJEVEC: “Ako gradonačelnik ne odveze glomazni otpad imat će prosvjed” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.