ŠKORO ostaje potpredsjednik Sabora

Extra

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je u četvrtak, nakon oporbenog sastanka u Saboru, da trenutno nije razvidno koji je oporbeni klub drugi po snazi kako bi dao drugog oporbenog potpredsjednika Sabora te do daljnjega na toj dužnosti, kao status quo, ostaje onaj dosadašnji – Miroslav Škoro.

Bauk je novinarima izjavio kako u parlamentarnoj praksi postoji princip da najjači oporbeni klub ima jednog potpredsjednika Sabora, a drugi po snazi drugog potpredsjednika, ali i napomenuo kako je bila praksa od 2008. do 2011. da najjači oporbeni klub ima dva potpredsjednika iz oporbene kvote.

S obzirom da nije razvidno koji je oporbeni klub drugi po snazi jer i Domovinski pokret i Most imaju po osam zastupnika, što još dosad nije bio slučaj, istaknuo je kako je trenutno opcija i da SDP kao najjači oporbeni klub ima dva potpredsjednika parlamenta.

“Ali, nisam siguran da ćemo na kraju predložiti takvo rješenje, nego ćemo i dalje voditi razgovore s oporbom. Do tada je jedna vrsta statusa quo, pa će potpredsjednik Sabora ostati Miroslav Škoro. To nije sporno s obzirom da je na parlamentarnim izborima lista koju je nosio dobila 16 zastupnika, kao i klubovi u kojima je bio ili je član”, kazao je.

“Mislim da u tih mjesec dana hrvatska demokracija neće patiti zbog toga što je Miroslav Škoro potpredsjednik Sabora”, poručio je Bauk.

Novinari su ga pitali i kako tumači da je 18 SDP-ovih zastupnika zatražilo sazivanje sjednice Kluba, na što je rekao kako to smatra pokazateljem monolitnosti i jedinstva SDP-ova kluba.

Odluka 18 SDP-ovaca neće dobiti nijedan glas

No, naglasio je, odluka koju su oni predložili – ostaju li izbačeni iz SDP-a Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak i dalje članovi Kluba ili ne – neće dobiti nijedan glas.

“Oni koji su predložili tu odluku neće za nju glasovati, kao ni oni koji ju nisu predložili i ta je priča besmislena”, istaknuo je.

Pojasnio je da četiri zastupnika traže da ih se izbaci iz kluba, a oni žele biti dio kluba. “Ta će odluka čak i da se stavi na glasovanje dobiti nula glasova”, poručio je Bauk.

Dodao je da su za nastalu situaciju pomalo zaslužna i statutarna pravila da klub zastupnika već u dva mandata postaje “fan klub” bivšeg predsjednika stranke (Davor Bernardić) i da glumi oporbu sadašnjem predsjedniku (Peđa Grbin).

“Nisam bio u oporbi onom predsjedniku, niti ću biti ovom predsjedniku i to je moj stav od početka. Članovi SDP-a dužni su poštivati odluke tijela SDP-a u Saboru, a za sva druga pitanja koja se tiču unutarstranačkih odnosa postoji Iblerov trg, a ne Markov trg”, naglasio je Bauk.

Objava ŠKORO ostaje potpredsjednik Sabora pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.