ŠOK IZ VLADE: Ministar potvrdio, ukidaju se sve mjere ?

Extra

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom dana održao je sastanak s ravnateljima nekoliko bolnica i s članovima ekspertne skupine Ministarstva zdravstva.

“Razmotrili smo teme koje su vrlo aktualne, a to je odgovor zdravstvenog sustava u ovom četvrtom valu, odnosno u doba hladnijeg vremena u jesen”, kazao je, prenosi RTL.

Rekao je da su razgovarali konstruktivno, o onome što su već naučili, sve kako bi spremno dočekali jesen.

“Situacija se mijenja. Znamo kako se virus širi, kakva je klinička slika. Međutim, činjenica je da je sve više cijepljenih u Hrvatskoj. To znatno mijenja paradigmu odnosa prema bolesnicima”, rekao je te dodao: “Dogovoreno je da se postigne kolektivna pripravnost cijelog zdravstvenog sustava. To ne znači da odustajemo od centraliziranog pristupa. Samo smo stekli nova iskustva”.

Govorio je i o tome hoće li se mjere donositi po broju hospitaliziranih.

“To je isključivo epidemiološko pitanje, na sastanku ekspertne skupine o tome nismo razgovarali. Opet ću ponoviti svoj stav, iako nisam epidemiolog, ali sam godinu i pol dana u tome i razvio sam neko svoje promišljanje. Broj novozaraženih vam je apsolutno adekvatan ukoliko svi imaju jednaku kliničku sliku. Onda vi znate da taj broj novozaraženih odražava broj hospitaliziranih, broj onih koji će završiti na respiratoru”, rekao je Beroš.

“Međutim, ovaj početak četvrtog vala nije pokazao kao prošlo ljeto. Kliničke slike su bile lakše. Prema tome broj novozaraženih nije relevantan. Relevantan je onaj broj koji će vama opteretiti zdravstveni sustav, a to je broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika na respiratoru. To je za mene kao ministra zdravstva relevantniji podatak. Iako, gledajući šire epidemiološki, dobro je znati i broj novozaraženih i postotak pozitivnih među detektiranima i obrađenima.”

“Zasad ćemo se držati općih mjerila. Ali možete biti sigurni da je meni osobno najveća vrijednost podatka broj hospitaliziranih, broj novohospitaliziranih i broj onih na respiratoru”, podvukao je.

Kazao je da je moguće ukidanje svih mjera.

“Pa i to je jedna od mogućnosti. Hoće li do toga doći, ovisit će isključivo o ponašanju virusa. Jer, bude li se virus širio, bude li se povećavao broj hospitaliziranih sugrađana… bar ja, kao ministar zdravstva, teško bih se tada mogao odreći mjera. Zadnjih godinu dana svjedočimo da imamo dva najbolja elementa za borbu protiv ove bolesti; to je cijepljenje i to je poštivanje mjera, općih protuepidemijskih, ali i ovih koje donosi Stožer kojima se reguliraju ponašanja. Koja su to ponašanja? To su ponašanja koja su rizična i koja mogu generirati širenje virusa”, kazao je Beroš.

 

Objava ŠOK IZ VLADE: Ministar potvrdio, ukidaju se sve mjere ? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.