Nošenje maske uzrokuje kožno oboljenje, smislili naziv

Extra

Mnogi su mislili da će nošenje zaštitne maske, kako pandemija covida-19 bude jenjavala, otići u prošlost, No, nove varijante koronavirusa kao da su nas vratile u ožujak 2020. godine, a u međuvremenu su, piše Wired, donijele i novi problem. Naime, nesretna nuspojava nošenja maski kod mnogih je bila pojava akni na licu. Skovan je čak i poseban izraz – maskne.

Vlaga i bakterije ostaju s ovu stranu maske

Akne u ovoj pandemiji nisu samo problem koji muči tinejdžere u pubertetu. Wired piše kako postoji više mogućih uzroka pojave maskni: ne perete masku dovoljno često, perete je neodgovarajućim deterdžentom ili naprosto materijal od kojeg su napravljene iritira vašu kožu.

Maske pomažu spriječiti da slina i sve druge kapljice koje nastaju pri disanju, govoru, kašljanju ili kihanju ne dospiju u zrak te potencijalno prenesu Covid-19 ili druge bolesti. No, s druge strane (maske) one zadržavaju vlagu i bakterije u dodiru s vašom kožom.

Održavati higijenu lica, ali i maski

“Ove maske stvaraju brtvu koja sprječava istjecanje vlage, što rezultira vlažnim okolišem u kojem bakterije koje uzrokuju akne mogu napredovati”, kaže Dylan Mustapich, estetski kirirug iz New Yorka, prenosi Magazin.hr 

Wired piše kako to ipak ne znači da masku ne treba nositi. Da bi se spriječila pojava maskni, potrebno je valjano održavati higijenu lica, ali i redovito mijenjati maske. Da bi se spriječile neželjene pojave akni na licu, stručnjaci preporučuju pranje maski korištenjem blagih deterdženata ili nošenje onih jednokratnih. Savjetuju i izbjegavanje nanošenja šminke na dijelove lica koje prekriva maska, ali i pranje lica prije i nakon nošenja maske.

Objava Nošenje maske uzrokuje kožno oboljenje, smislili naziv pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.