Kreće popis stanovništva: Kazne do pet tisuća kuna ako odbijete dati podatke, a evo koliko je prošli put bilo “Hajdukovaca” po nacionalnosti…

Extra

Do početka popisa stanovništva ostalo je još dva tjedna. Državni zavod za statistiku osigurao je gotovo osam tisuća popisivača i više od 1100 kontrolora. Oni koji odbiju popisivanje mogu biti kažnjeni od dvije do pet tisuća kuna

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije naglašava da ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo, u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina, jest činjenica da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva.

Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda, ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime, jer pripadaju drugom kućanstvu.

Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predalo popisivaču’ kaže Brković, i dodaje kako kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo.

‘Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama.

Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna’, zaključuje Lidija Brković te još jednom poziva sve građane da od 13. do 26. rujna iskoriste mogućnost samopopisivanja kroz sustav e-Građani.

Ona je također nešto kasnije kazala u RTL Direktu da se upitnik za popis stanovništva sastoji od tri dijela te da je koncipiran tako da su sva pitanja jednostavna. Popisivači će prosječno zaraditi između 5 i 6 tisuća kuna, po učinku

Svi građani RH koji koriste sustav e-Građani moći će se samostalno potpisati. Dovoljno je da jedan član kućanstva pristupi sustavu e-Građani, on će biti referentna osoba koja će popisati ostale osobe u kućanstvu, rekla je Brković u RTL Direktu.

‘Popisivač će obići sva kućanstva. Osoba koja se samostalno popiše u prvoj fazi, na završetku uspješno završenog popisivanja dobit će kontrolu šifru koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne mora popisivača ni primiti u kuću, dovoljno je da mu da kontrolnu šifru’.

Neki demografi sumnjaju u vjerodostojnost popisa jer roditelj može reći da dijete živi u kućanstvu, iako je to dijete odselilo u inozemstvo.

Objava Kreće popis stanovništva: Kazne do pet tisuća kuna ako odbijete dati podatke, a evo koliko je prošli put bilo “Hajdukovaca” po nacionalnosti… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.