Sprema se ‘majka svih reformi’? Od neovisnosti Hrvatske još se nitko nije usudio ovo napraviti…

Extra

Grad Zagreb i 20 županija, 127 gradova i čak 428 općina! To je slika lokalne samouprave u Hrvatskoj za koje su mnoge političke opcije, ali i stručnjaci, od samostalnosti do danas tvrdili kako je preglomazna i nefunkcionalna te da je treba smanjiti i reformirati.

Mnogi političari su obećavali i najavljivali, ali nitko nije bio niti blizu čak ni pokretanja te reforme. Kao glavni razlog za nemogućnost ukidanja nekih županija i stvaranja većih regija često se ističe politička volja, odnosno protivljenje najveće hrvatske stranke – HDZ-a. Takav stav pred prošlogodišnje parlamentarne izbore potvrdio je i predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

“Županije nećemo ukinuti. Proveli smo spajanje ureda državne uprave sa županijama. Razmotrit ćemo funkcionalno povezivanje općina u drugom mandatu. Želimo nastaviti jačati decentralizaciju i digitalizaciju brojnih usluga te postići smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti”, kazao je Plenković u svibnju prošle godine o tome što planira njegova Vlada na polju reforme lokalne uprave.

No, čini se kako će glavna oporbena stranka SDP i njezin lider Peđa Grbin pokušati napasti HDZ baš reformom lokalne uprave i ukidanjem županija. Zbog toga su se tijekom vikenda SDP-ovci okupili u Tuheljskim toplicama, a na konferenciji za medije Grbin je rekao da postoji mnogo primjera u kojima županije nisu u stanju ispunjavati svoje funkcije, “kako bi se osiguralo da se Hrvatska ravnomjerno razvija i da građani u svim krajevima imaju dobru zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, dobru prometnu povezanost”.

“To županije nisu u stanju osigurati jer nemaju novca i nemaju kapaciteta za gospodarski razvitak. Sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj ne funkcionira i zato je kočnica razvoja čitave države, a građani u brojnim sredinama ne uspijevaju dobiti javnu uslugu koja im treba, sustav je skup i trom”, izvijestio je Grbin te dodao da SDP priprema sveobuhvatnu reformu lokalne samouprave koju će, zajedno s partnerima, implementirati u Hrvatskoj.

‘Pretvaranje županija u pet ili šest logičkih cjelina’

SDP će po tom pitanju sigurno imati saveznika u parlamentarnoj stranci Centar iz koje tvrde da upravo oni imaju najdetaljniji plan provedbe smanjivanja lokalne samouprave. Saborska zastupnica Dalija Orešković za Net.hr kaže da je još kao predsjednički kandidat u programu, kao dio antikorupcijske strategije, imala objašnjeno zašto je “prevelika teritorijalna razmrvljenost povezana s korupcijom”.

“Već tada mi je smanjenje broja županija, gradova i općina, odnosno pretvaranje postojećih 20 županija u pet ili šest logički povezanih cjelina bio jedan od programskih prioriteta”, kazala je i dodala kako je koalicija stranaka koje su išle na izbore u svom programu imala teritorijalni preustroj u tom pravcu.

‘Majka svih reformi’

“Do dana današnjeg stranka Centar ima najrazrađeniji plan i model kako to napraviti”, rekla je Orešković koja je u godinu dana kao saborska zastupnica mnogo puta isticala da je to nasušna potreba Hrvatske. “Teritorijalni preustroj sam više puta nazivala majkom svih reformi. Odnosno, prvom stvarnom, velikom reformom, koju Hrvatska mora provesti ako misli stvoriti uvjete za prosperitet i razvoj”, rekla je Orešković. U tom planu koji stoji na stranicama stranke Centar piše da treba ukinuti županije, stvoriti pet regija i povezati postojeće gradove i općine u 100-njak urbanih centara.

“Ako doista Hrvatska krene tim putem, mislim da će i u stručnom dijelu, a ne samo dizanjem ruku u Saboru, Centar biti najjači zagovornik i saveznk ove ideje”, kazala je Orešković te još jednom podsjetila da je stranka Pametno, koja je sada dio Centra, tu politiku imala od 2016. godine, a potom se je ona isticala u svim njihovim programima.

“Mi smo u tome otišli puno dalje od SDP-a. Mi smo to već razradili. Oni sada preuzimaju nešto što je izvorno naš politički cilj, a onda i vrlo razrađen detaljan program”, rekla je Orešković i dodala da SDP-u zahvaljuje što su preuzeli ideje o kojima su ona i Marijana Puljak govorile godinu dana u Saboru. “Bilo bi dobro da je Hrvatska to napravila prije 10 godina. A kada već nije – ajmo sada”, rekla je Orešković za Net.hr objašnjava kako mreža korupcije, klijentelizma i nepotizma kreće baš iz tako razmrvljenog teritorijalnog ustroja Hrvatske.

U svom prvom pohodu na saborske mandate, kada su na krilima politike reformi i Vlade stručnjaka, ušli na nacionalnu političku scenu, i Most je zagovarao reorganizaciju lokalne uprave, a njihova nestranačka ministrica Dubravka Jurlina Alibegović je čak 2016. godine i javno najavila ukidanje županija, no to nikada nije provedeno u djelo. I prije godinu dana Most je zagovarao izmjene zakon u kojem bi veći gradovi preuzeli ovlasti županija što bi u konačnici dovelo do njihova ukidanja. Sudeći po tim potezima, sasvim je izvjesno da će SDP u pokušaju guranja ove reforme saveznika u Saboru imati i u Mostu.

Izvor: Net.hr

 

Objava Sprema se ‘majka svih reformi’? Od neovisnosti Hrvatske još se nitko nije usudio ovo napraviti… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.