SRPSKI METEOROLOG ČUBRILO SE OGLASIO! Uživajte do 17. septembra! (VIDEO)

Extra

Do vikenda bez bitne promene ali će košava do petka prestati – istakao je između ostalog.

– Samo će danas na jugu, jugoistoku i ponegde središnjim predelima Srbije zbog razvijanja ciklona nad Jonskim morem biti nešto više oblaka ali se padavine uglavnom ne očekuju, dok će u isto vreme danas i sutra u košavskom području zbog razvijanja pomenutog ciklona i postojanja snažnog anticiklona nad većim delom Evrope u košavskom području duvati umerena, na jugu Banata ponegde i jaka košava – obelodanio je meteorolog Marko Čubrilo.

– Do vikenda bez bitne promene ali će košava do petka prestati. Jutra sveža, posebno po planinskim kotlinama gde može biti i kratkotrajne magle. Jutarnji minimumi od +8 do +16, a na planinama ponegde oko +4 stepena Celzijusa. Dnevni maksimum od +21 do +26 stepeni Celzijusa, a na jugu oko +29 stepeni Celzijusa – dodaje meteorolog.

Za vikend i početkom sledeće nedelje još malo toplije obzirom da bi vazdušno strujanje trebalo okrenuti na južni ili jugozapadni smer te bi se maksimumi kretali iznad proseka i uglavnom bui bili u opsegu od +23 do +28 stepeni Celzijusa, a na jugu regiona i do +31 stepen Celzijusa ponegde.

– Trenutno je razvijanje slabog ciklona nad središnjom Evropom koji bi se uputio ka nama najverovatnija opcija. To bi za posledicu negde oko 16.09. ili prema 18.09. imalo naoblačenje i pogoršanje uz kišu i zahlađenje.

Koliko bi tačno kiše bilo ostaje da se vidi. Ovo su tek prvi signali i moguće je da se oni saasvim i ukinu. Trenutno je GFS jutarnjim proračunom jači i brži po pitanju te promene u odnosu na ECMWF dok je sinoć situacija bila obnuta – istakao je Čubrilo.

– Bitno je da ansamble članovi oba modela polako ali sigurno pojačavaju signal za ovu promenu što znači da ona barem trenutno postaje sve verovatnija. Zahlađenje svakako ne bi bilo jako i temperatura bi se spustila u prosečne vrednosti za treći deo septembra, uglavnom ispod +22 stepena Celzijusa.

Situacija će i dalje biti praćena, a svi koji uživaju u ovom kasno-letnjem vremenu imaju na raspolaganju barem još nedelju dana – zaključio je meteorolog.

Izvor: Srbijadanas.com